Finalen på How I met your mother, att American horror story ska kretsa kring en freakshow, snart premiär för nya säsongen av Game of thrones... Dessa seriegiganter får ursäkta. Den stora tv-snackisen i USA just nu är en naturvetenskaplig dokumentärserie med namnet Cosmos: A spacetime odyssey.
400 miljoner tittare
I denna faktaspäckade serie om universum, alltings uppkomst och utveckling färdas vi många, många miljarder år tillbaka i tiden, och ljusår ut i rymden. Men för att förklara varför serien är så betydelsefull för så många – och varför den förärades en personlig introduktion av president Obama – behöver vi bara gå tillbaka ungefär 34 år i tiden. Det var nämligen då som den ursprungliga Cosmos-serien, Cosmos: A personal voyage hade premiär.
Carl Sagan, världsberömd astrofysiker, astronom och författare skrev Cosmos: A personal voyage tillsammans med sin fru Ann Druyan och var själv programledare. Serien gick upp på den amerikanska tv-kanalen PBS 1980 och blev USA:s mest sedda serie, ett rekord den höll i tio år. 400 miljoner över hela världen har sett Cosmos: A personal voyage sedan dess.
Det var en banbrytande serie på flera sätt. Både det visuella, specialeffekterna och animationerna var för sin tid sensationella, men även hur Carl Sagan på ett så oerhört passionerat men samtidigt pedagogiskt sätt talade om vetenskap. Om universums storlek, evolutionen, livets uppkomst, eventuellt liv på andra planeter...
Karismatisk fysiker
Seriens succé ledde till ett pånyttfött intresse för naturvetenskap i en tid präglad av upprustning och misstro. Kalla kriget var en verklighet men Carl Sagan ville att vi människor med hjälp av vetenskapen skulle kunna inse att krig och konflikter var något helt onödigt, att vi skulle titta utåt – uppåt mot stjärnhimlen! – inse hur små vi är, men ändå så betydelsefulla.
Nu är inte Kalla kriget det som främst hotar vår planet. Men på samma sätt som Carl Sagan gjorde på 80-talet vill nya Cosmos: A spacetime odyssey med vetenskapens hjälp bekämpa trångsynthet och förhindra fatala beslut.
Kreationister kritiserar
Carl Sagan gick bort i cancer 1996, men han har i den nya Cosmos-serien en värdig efterträdare i den karismatiske astrofysikern Neil deGrasse Tyson, som dramatiskt, engagerat och med gott humör tar oss ut i rymden och in i atomkärnor och lotsar tittaren genom de mest komplicerade fakta om mörk materia, DNA och hur ögat utvecklats genom evolution.
Cosmos: A Spacetime Odyssey skapade direkt efter sin premiär kontrovers i USA. Upp till en tredjedel av den amerikanska befolkningen tror på kreationism (allt levande har kommit till genom gudomligt ingripande) eller ”intelligent design”, en något mer rumsren variant av samma lära. Kreationism ges ofta utrymme i de amerikanska skolornas naturvetenskapliga undervisning och i vissa skolor tvingas lärare presentera läran som ett möjligt alternativ eller komplement till evolutionsteorin.
På kreationisternas hatlista ligger de vetenskapliga teorierna om klimatförändringarna, evolutionen och Big bang. Samtliga tre nämndes i premiärprogrammet av Cosmos: A spacetime odyssey.
”Vetenskapligt faktum”
Klimatförnekarna retades först upp då Neil deGrasse Tyson sa att skogar som växte för 300 miljoner år sedan nu är kol som vi bränner för att ”hålla igång vår civilisation och driva den mot undergången”. När han även slog fast att ”teorin kring evolution, liksom teorin om gravitation, är ett vetenskapligt faktum” såg många rött. Det kreationistiska Discovery institute har kallat serien ”skamlös” och anklagar både Tyson och Cosmos för att utelämna viktiga fakta och teorier. Flera religiösa grupper kräver nu att de skulle få exakt lika mycket tv-tid att berätta om sina teorier.
Men Neil deGrasse Tysons ståndpunkt är tydlig: ”Är det politiskt att jag berättar fakta om att brännandet av kol värmer atmosfären!? Jag oroar mig över att folk tar beslut om vår värld utan att veta vad vetenskapen har att säga om den.”
Så titta på Cosmos: A Spacetime Odyssey. Men glöm inte att först ta en titt på stjärnhimlen.