– Men även pojkar utsätts för tvångsäktenskap och hedersvåld, säger Sofia Rönnegård.
Stjärnlösa nätter handlar om Amár, en kurdisk pojke som växer upp i Västerås. När han är 18 år gammal åker familjen till Irak för att hälsa på släkten. Efter att de har kommit fram förstår Amár att pappan har bestämt att han ska gifta sig med sin kusin Amira. Amár får en chock och vägrar först. Då utsätts han för hårda påtryckningar av sin familj och den övriga släkten.
– De hotar honom, han blir även slagen, berättar Sofia Rönnegård.
Rollbyten
Amár ställs inför två val, antingen lyder han sin pappa och gifter sig mot sin vilja eller så vägrar han. Men då måste han bryta helt med sin familj.
– Även om pjäsen handlar om problematiken kring tvångsäktenskap så bottnar handlingen i rätten att välja sitt eget liv. Det låter enkelt, självklart ska alla ha rätt att själva bestämma över sina liv. Men många har förväntningar och krav på sig från anhöriga som kan vara svåra att stå emot.
Pjäsen innehåller många roller. Förutom Amár och Amira medverkar pappan, mostrar, personal på Migrationsverket, Amárs svenska flickvän Shilan med flera. Sofia Rönnergård och hennes kollega Daniel Goldmann spelar samtliga.
– Vi spelar nog tio-tolv olika roller var. Vi byter även roller med varandra. Så vi spelar båda kvinnor och män i alla åldrar, förklarar Sofia Rönnegård.
Det kanske låter rörigt men Sofia Rönnegård berättar att publiken hänger med i handlingen.
– Våra rollbyten fungerar, det är det som är teaterns magi.
Stannar kvar
Föreställningen följer bokens handling i stort.
– Men vi har byggt ut Amiras roll jämfört med boken. Amár har det svårt, men hon har det svårare. Det är ju oftast kvinnan som drabbas hårdast, säger Sofia Rönnegård.
”Stjärnlösa nätter” väcker många frågor. Sofia Rönnegård och Daniel Goldmann stannar kvar efter föreställningens slut för att prata med publiken.
– Det brukar alltid vara
några som vill stanna kvar för
att ställa frågor om handlingen eller diskutera innehållet, säger Sofia.
”Stjärnlösa nätter” hade premiär på Boulevardteatern förra hösten och är nu ute på turné. Pjäsen har även spelats på många skolor.
– Förhoppningsvis ser skolorna chansen att fortsätta att jobba med barnkonventionen och mänskliga rättigheter efter att eleverna har sett pjäsen, säger Sofia Rönnegård.