BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Vi samtalar sent på kvällen. Stina har kommit hem från jobbet på radion och ett besök hos sin dementa mamma. Helgen har fyllts av arbete i Göteborg, där hon precis har varit och hängt sin konstutställning, och den här onsdagen stundar ett samtal på Reginateatern, där hon också kommer att framföra låtar från en skiva som hon och sambon Micke Olsson håller på att spela in. Snart kommer hon att skriva en bok. Och så har hon ett Instagramkonto som hon inte kan sluta att mata.
– Folk frågar mig ibland "wow, vilken strategi har du egentligen haft för att lägga upp din karriär". Då bara garvar jag, det är absolut inte så det har fungerat. Det här gick inte att förutse.
Programledare på Karlavagnen
Stina Wollter har bott i Uppsala i 27 år sedan hon återvände till sin hemstad som vuxen och har gjort radio större delen av tiden. Länge var hon programledare på Karlavagnen. Numera gör hon Söndagarna med Stina Wollter, också det ett program som bygger på samtal med "vanliga människor". Samtidigt har hon hela tiden arbetat med bildkonst. De två jobben korsbefruktar varandra, tycker Stina. Hon får bilder i huvudet av att prata med människor.
– Och jag vill någonstans samma sak med det jag gör – jag söker kontakt och samhörighet. Även om konstnärligt arbete ofta är ensamt.
– Jag intervjuar inte kändisar och medietränade personer. Jag intervjuar min busschaufför, eller en lärare. Det blir mer spännande och bättre samtal efteråt med lyssnare.
Men det har hänt något med Stina Wollters namn. På förra bokmässan ringlade kön lång till ett samtal med henne – trots att hon ännu inte alls har skrivit någon bok. Hon fick "kramas och kramas" med alla möjliga människor. En del grät när de träffade henne.
Det hela tog fart förra året, då Stina Wollters publik mångdubblades. Hon hade lagt upp en film där hon dansar för sig själv i sin sommarstuga iförd underkläder. Reaktionerna på det synbarligen harmlösa klippet – som räknas till Stinas kroppspositivistiska ställningstaganden – var massiva. Många skrev hatfyllda inlägg. Vilken kropp som helst skulle inte få visa upp sig, och en kvinna i Stinas ålder skulle veta bättre, var de ungefärliga omdömena. Bloggaren Katrin Zytomierska sade i TV 4 att klippet var "någonting som folk skrattar åt och hånar".
Men sedan förvandlades debatten till en kärleksstorm på nätet där människor i alla åldrar och storlekar dansade i underkläder som en protest mot mobbningen. Nu känner Stina att hon inte kan sluta. Instagramkontot har gett henne en publik som är internationell.
– Jag fick ett meddelande från en iransk kvinna som berättade att hon går in på mitt Instagramkonto varje morgon och att det är det enda som hindrar henne från att skära sig, berättar Stina.
– Det är klart att man inte kan backa då.
– Vi lever i en tid där vi ska vara de här produkterna, där våra kroppar ska vara tilltalande och underhållas på olika sätt. Det är fruktansvärt. Kan jag vara en motvikt genom det jag gör så är det viktigt. Och jag försöker alltid att avsluta det jag gör med en uppmaning till andra. Jag vill alltid säga att "du kan också".
Du har berättat att du ofta har mått dåligt i livet. Om du kunde gå tillbaka tillbaka till dig själv som ung och säga något, vad skulle det vara?
– Så många saker. De skador jag har fått är ju där även om de är omplåstrade på olika sätt. Men jag skulle påminna mig om att mitt värde inte ligger i att behaga andra. Att du får sätta gränser, du kommer att bli älskad ändå.
Barn och relationer
Samtalet som kommer att hållas på Reginateatern utgår från en del av låtarna på den kommande skivan. Hon har valt några som hon vet att man kan hitta samtalsämnen i. Låtar som handlar om att barnen flyttar hemifrån, relationen mellan föräldrar och vuxna barn och om skuldkänslor.
– Min syster Ylva dog i anorexi när hon var ung, och jag har gjort en låt som handlar om skuldkänslorna i att vara den som fick fortsätta leva. Det är en av låtarna som kommer att vara med.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Musik
- 18/11 Thorbjörn Risager and The Black Tornado, Katalin, 18.00
- 18/11 Höstbarock, Helga trefaldighets kyrka, 19.00
- 19/11 Kalle Baah, Katalin, 18.00–00.00
- 19/11 Glenn-Endys, Fyris park, 20.00
- 19/11 Saturday Jazz Live. Ensembler ur Uppsala University Jazz Orchestra förgyller lördagseftermiddagen, Musicum, 15.00
- 19/11 Katalins lördagsjazz med Good Morning Blues, Katalins pub, 15.00
- 19/11 The mighty skankers. In memorial of Peter Ericson, Reginateatern, 19.00
- 19/11 Lördagsmusik: orgelkonsert. Andrew Canning spelar Louis Vierne, Domkyrkan, 15.00
- 19/11 Eric Saade, Birger Jarl, 22.00
- 20/11 Orgeldramatik på domsöndagen. Orgelvirtuosen Pontus Leitz spelar Franz Liszts lärjunge Julius Reubke. Gamla Uppsala kyrka, 15.00
- 20/11 The Beat from Palookaville. Ska, blues, r’n’b, rock. Kulturoasen, 14.00
- 24/11 Silvana Imam, Katalin, 18.00
Scen
- 18/11–19/11, 24/11 Gula Grodan. Reginateatern, 19.00
- 22/11 Improfik med Teater Prego, Reginateatern, 19.00
- 23/11 Oslipat! Humorklubb med Jesper Rönndahl med flera. Katalin, 20.00
- 24/11 Lise och Gertrud − Lyckan kommer från ett annat land, Reginateatern, 19.00
Film
- 18/11–20/11 Fransk filmfestival. Under tre dagar visas 6 utvalda franska filmer på Slottsbiografen i Uppsala. I samband med första visningen även mingel med tilltugg. Slottsbiografen, 18.00
Föredrag
- 21/11 En förlorad värld. Samtal om Evelyn Waughs roman om Charles möte med den dekadenta Sebastian och hans magnifika familj i 1920-talets Oxford. Agneta Ekström, Eva-Britta Ståhl, Uppsala missionskyrka, 19.00
- 21/11 Katarina Kieri: Att finna sin egen väg, Kulturpunkten, Gottsunda centrum (mitt emot biblioteket), 19.00
- 22/11 Uppsalaspexens historia. Professor Christer Åsberg presenterar en pinfärsk bok. Gästrike-Hälsinge nation, 19.00
- 22/11 Drottning Christinas italienska musiker, Ihresalen, Campus Engelska parken, 19.00
- 22/11 Perspektiv på stockholmska. Jenny Öqvist föreläser. Arkivcentrum, 18.00
- 22/11 Porträtt som kunskapskälla. Föredrag inom ramen för den pågående porträttutställningen på Offkonsten! c/o Teatergalleriet av konstvetaren Charlotta Krispinsson, Teatergalleriet Uppsala stadsteater, 18.00
- 23/11 Att styra en dator med ögonen. Nya möjligheter för barn med omfattande rörelsehinder och som saknar tal. Maria Borgestig, Museum Gustavianum, 14.00
- 23/11 Skillnader i resultat mellan gymnasieelever i fristående och kommunala skolor. Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi, och Caroline Hoffstedt, ordförande i utbildningsnämnden och kommunalråd (S) i Uppsala kommun. ABF i Uppsala län, 18.00
- 24/11 Håll ordning på klimatet. Svante Axelsson, regeringens klimatsamordnare, berättar om sitt nya uppdrag och om vad Sverige kan och bör göra för att uppfylla klimatmålet. Missisonkyrkan i Uppsala, 19.00