Dagen efter publicerar Barakat Ghebrehawariat ett Instagraminlägg där han skriver att han blev utsatt för rasism och hyschad av moderatorn Stina Oscarson under samtalet.
Det som utlöste konflikten var att n-ordet användes vid upprepade tillfällen av personer i publiken.
Stina Oscarson menar dock att samtalet var bra.
– Utgångspunkten var Tintin-debatten och hur man ska hantera ord som idag anses rasistiska och sexistiska i äldre litteratur. Det var ett bra samtal, även om det inte var okomplicerat.
Det var när Stina Oscarson öppnade upp för frågor från publiken som det blev konflikt.
– Det börjar med att en man, som själv är halvafrikan, säger att han har läst Tintin-böckerna för sina barn och då använt n-ordet för att förklara det för barnen. Barakat säger direkt att han inte är bekväm med ordet och inte vill höra det. Och då stannar det där.
Stina Oscarson beskriver att hon inte fann det nödvändigt att säga att n-ordet skulle förbjudas under samtalet eftersom Barakat Ghebrehawariat redan tydliggjort att han inte ville att det skulle användas. ”Jag upplevde att han tog det ansvaret själv”. I efterhand kan hon se att det var en felbedömning av situationen.
– Så kommer det en till man, som otroligt vänligt och inte alls som ett påhopp mot Barakat Ghebrehawariat, använder n-ordet. Han säger direkt att han ska förklara varför han använder ordet, men får inte chansen att göra det eftersom Barakat reagerar direkt och säger ”jag har sagt att jag inte vill höra det ordet”.
Vad handlade frågan som mannen i publiken ställde om?
– Det minns jag tyvärr inte eftersom det blev en sådan cirkus. En medelålders kvinna säger att hon inte känner sig trygg och rusar ut, då kommer en av Kulturhusets ordningsvakter in och tittar till situationen. Kort därefter går Barakat av scenen.
På Instagram skriver Barakat att du hyschade honom, stämmer det?
– Jag försökte låta mannen som ställde frågan förklara sig. Barakat var väldigt tillrättavisande mot den här mannen och lät honom inte prata. Jag ville ge mannen en chans att berätta varför han använde n-ordet eftersom jag ansåg att det krävde en förklaring och att det enda riktiga i den situationen var att låta honom förklara sig.
– Som panelist måste man komma ihåg att man har ett överläge gentemot publiken. Man är där som expert och sitter upphöjd på en scen. Barakat har ett totalt överläge, han är en maktperson i det rummet. Jag tror på samtalet, som moderator ska jag inte vara en skyddsvakt för panelen.
Samtidigt går det att argumentera för att Barakat befann sig i en underlägsen situation som en av få svarta i lokalen. Kan du förstå det argumentet?
– Det var fler svarta i lokalen och det var en stor klasskillnad mellan frågeställarna och Barakat. Jag har svårt att se honom som underlägsen i den här situationen. Det är ingen mänsklig rättighet att bli skyddad från olika ord, Barakat är en vuxen man.
Hur vet du vad frågeställarna hade för klassbakgrund?
– Det var flera som berättade att de jobbade i industrin och några sa till och med ”jag förstår inte orden du använder, Barakat”. Det var uppenbart att flera i publiken inte alls hade samma språk som han besitter. Jag kan läsa av sådant ganska snabbt.
På Instagram har du även anklagats för att ha varit partisk under debatten, vad säger du om dessa anklagelser?
– Jag ifrågasatte både Barakat och Ola. Som moderator är mitt jobb att få panelisterna, och publiken, att fördjupa sina resonemang.
Stina Oscarson fortsätter med att förklara att frågan som panelen skulle diskutera, om hur samtalet kring identitet, censur, yttrandefrihet och rasism har förändrats sedan 10-talet, på många sätt besvarades av situationen som uppstod.
– Det var ett liveperformance i att vi inte kommit någonstans på tio år, att vi snarare har gått bakåt. Det som hände visar att kulturkriget är djupare än någonsin och att det är fullkomligt omöjligt att diskutera de här frågorna på en värdig nivå när folk upplever att allt är riktat mot dem.
Tycker du personligen man ska få använda n-ordet?
– Jag anser inte att vi ska använda det idag, absolut inte. Jag använder det aldrig själv. Men samtidigt har jag en förståelse för att vi har olika förutsättningar att lära om och när de här männen använde n-ordet var det överhuvudtaget inte riktat mot Barakat. Det handlade om att de inte var skolade i sättet vi pratar om de här frågorna.
Ångrar du något i hur du hanterade situationen?
– Jag har rannsakat mig själv i det jag gjorde men eftersom man aldrig kan förutse vad som ska komma vet jag inte vad jag hade kunnat göra annorlunda. Publiken ställde värdiga, initierade frågor, jag försökte få dem att komma till tals. Jag hade dödat hela fördjupningen om jag hade sagt ”vi bryter här”. Men om Barakat hade stannat kvar hade jag nog bett publiken undvika det ordet.
Dagens ETC har nått Barakat Ghebrehawariat som inte vill kommentera i nuläget.