Konspiration Olof Palme heter den genomgång av motiv och tänkbara organisationer bakom dådet, som nu i februari också ges ut som ljudbok.
Den handlar just om mordet som resultatet av en politisk sammansvärjning, och tar avstamp i statsministerns roll i det kalla kriget.
– Tidigare har jag ju undersökt märkligheter med själva mordutredningen. Hur kunde det egentligen bli så att Hans Holmér gavs en sådan makt över den, och att den fastnade i två mindre trovärdiga spår, PKK-spåret och utpekandet av Christer Pettersson? Varför hade den så många svagheter? Nu undersöker jag vilka som kan ha legat bakom.
– Jag tror att Olof Palme, som vid den här tiden nyligen hade blivit omvald som statsminister, uppfattades som ett hot genom sina ställningstaganden i nedrustningspolitiken. Det var känsligt under den här perioden. Sverige hade ett mycket omfattande samarbete med Nato, som vid den här tiden försökte rusta sönder Sovjetunionen.
– Om Olof Palme hade fått med sig andra skandinaviska länder för sina förslag om en kärnvapenfri zon så hade anslutna länder fått bryta med Nato.
Gunnar Wall tror att mordet kan ha berott på en del ställningstaganden som stack ut. Förutom nedrustningsengagemanget nämner han motståndet mot apartheidregimen och stödet till sandinistregeringen i Nicaragua.
– Palme stödde inte Sovjet, men kan nog ändå ha uppfattats som ett slags östagent, och därmed landsförrädare.
Det Natoledda initiativet Stay Behind fanns i hela i Europa, också Sverige, vid den här tiden, och hade förgreningar på många olika nivåer, däribland rent paramilitära strukturer som varken riksdag eller regering hade insyn i. Det är i dessa strukturer som utredningen borde ha letat efter mördaren från början, menar Gunnar Wall.
– Att man inte gjorde det tror jag var för att frågan vid den här tidpunkten var för känslig. Utredningen körde fast just för att den vägrade att undersöka frågan om vilka politiska intressen som kunde ligga bakom mordet, trots att man fick in intressanta tips.
Du är inte rädd att bli avfärdad som konspirationsteoretiker?
–Det brukar jag inte bli. Jag har alltid avhållit mig från att yviga spekulationer och tar bara upp uppgifter som jag kan belägga. Sedan är det läsarnas sak att bedöma vilka slutsatser som kan dras.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.