Då ETC Stockholm kommer till Farstahallen ska laget spela sin femte match, mot Arnes pojkar som ligger näst sist i serien, och Flyttfågel FC hoppas på sin första vinst.
– Jag känner på mig att vi får vår första vinst i dag. Grabbarna skulle behöva en, säger Erik Englund över en fika strax före matchstart.
Trött på samhällsdebatten
Initiativet till laget togs under hösten av Erik Englund, som var frustrerad och trött på den flyktingkritiska samhällsdebatten och kände att han ville göra något i en positiv anda, för de nyanlända.
– Diskussionen som förs framåt av Sverigedemokraterna blir bara värre och värre. Jag blev så otroligt upprörd av att följa olika Facebook-trådar och kände att det här inte funkar längre. Jag började fundera på vad jag kunde göra och kom på det här med Korpen. Jag har själv ett eget Korpenlag sedan tidigare, så jag började kika runt lite, säger han.
”Som fredsduvor”
Korpen stod för medlemsavgifterna för Flyttfågel FC, men utrustning till spelarna fick Erik Englund slanta upp för själv, med ekonomiskt stöd från vänner och kollegor.
– Målvakten i laget kom på namnet Flyttfågel FC, det är så klockrent. Matchdräkterna som de själva valt ut är helvita. Det är så fint att se dem komma ut på fotbollsplanen, som vita fredsduvor, helt tvärtom mot hur de har målas ut av media. Det är en fin symbolik, säger Erik Englund.
Alla killarna i Flyttfågel FC har spelat fotboll tidigare, men få av dem har spelat organiserat i ett lag.
– De är väldigt glada och stolta över att vara med i laget. En man jag har pratat med som jobbar på deras boende har berättat att laget svetsar dem samman, till en grupp. De får känna att de är en del av något och dessutom får de komma iväg och göra något. Jag tror att det är viktigt för dem att få röra på sig fysiskt, för att koppla bort allt det svåra de har varit med om. De här killarna har trots allt flytt hit, säger Erik Englund.
För integrationens bästa tror han att det egentligen hade varit bättre med ett blandat lag, där även några svenskar ingick. Men till sommaren, då de kan vara på större ytor utomhus, är tanken att Flyttfågel FC ska träna tillsammans med Erik Englunds andra Korpenlag.
– Vi är bara i startgroparna av det här projektet. Många har hört av sig till mig och sagt att de vill vara med och sponsra på olika sätt, men vi har inte riktigt funnit rätt form för det ännu, säger han.
Kom ensam från Afghanistan
Arash Qanbary är 16 år och kom ensam till Sverige från Afghanistan för nio månader sedan. I Flyttfågel FC är han ytterback. Då Erik Englund kom till asylboendet i Farsta för att presentera sin idé blev Arash eld och lågor. Han älskar fotboll.
– Jag brukade spela tillsammans med mina kompisar ute på gatan, men har aldrig spelat i ett lag tidigare. Det är jätteroligt för mig att vara med. Jag får känna mig som en riktig människa, som en svensk. Allt jag tänker på nu är hur vi ska spela och lägga upp taktiken inför nästa match. Jag är helt inställd på fotboll, säger han med ett leende som sprider sig över hela ansiktet.
”Enormt berikande”
Erik Englund känner att han har blivit gladare och lättare i sinnet sedan han drog igång laget för de ensamkommande flyktingungdomarna.
– Jag älskar det här och har så otroligt roligt. Jag var först tveksam till att jag skulle ha tid, eftersom jag reser ganska mycket i jobbet. Men det här har varit en sådan enormt berikande resa och kommer att bli ännu bättre. Det är en sådan ögonöppnare att möta de här killarna och få se människorna bakom flyktingstatistiken. Jag är inte längre lika upprörd över samhällsklimatet, eftersom jag vet att jag gör mitt bästa för att det ska bli bättre, säger han.
Efter första halvlek leder Flyttfågel FC matchen med 3 mot 1 och laget har dominerat bollinnehavet genom ett piggt och rörligt spel. Men i andra halvlek hämtar Arnes pojkar, som är något äldre och har bättre kondition, upp och kvitterar till slutresultatet 3-3.
Deppigt i omklädningsrummet
I omklädningsrummet efter matchen råder slokande miner bland spelarna i Flyttfågel FC.
– Ni kunde ha satt fem, sex mål redan i första halvlek grabbar. Vi måste öva mer på avsluten. De var större än er och orkade längre. Jag såg att ni blev trötta i slutet, säger Erik Englund, som sedan förklarar för undertecknad att de blir deppiga en stund, men att det snart går över.
– De tycker ändå att det är så otroligt roligt att lira.
Vad är ditt tips till andra som känner sig frustrerade över samhällsklimatet och vill hjälpa nyanlända flyktingar?
– Jag tror att det är viktigt att utgå från sina egna intressen, då blir det hållbart i längden. Om det inte är något man själv brinner för, som fotboll för mig, är det nog lätt att man snabbt tröttnar. Men alla behöver inte göra något själva, det behövs folk som står bakom och stöttar andras initiativ med, säger Erik Englund.