BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag tyckte sakerna han hade var så spännande, berättar Tim Star, som då bodde i Åby.
Men han hade ingen aning om att det invid skoaffären, där han brukade hoppa över staketet på väg till skolan, dolde sig en trollerifabrik – den enda i Norden vid den tiden.
Trollerifabriken Harries hade startat i Norrköping på 1910-talet men senare flyttats just till Åby.
– När jag kom in där första gången, så var det klart för mig vad jag ville göra, berättar han.
Jobb på fabriken
Några år senare fick han jobb på fabriken och lärde sig tillverka olika slags attribut. Han lärde sig också egna trick.
Som 20-åring åkte han till USA för att göra ett uppträdande i Saint Louis. En show ledde till fler, och Tim Star kan i dag summera 30 år som trollkarl i USA och på olika kryssningsfartyg.
Tim Stars s specialitet var att trolla fram olika fåglar.
– Jag hade 13 olika fåglar. Och jag var tyst på scenen och spelade bara klassisk musik. Det var ingen annan som gjorde det då, berättar han.
Tim Star gifte sig så småningom med en amerikanska och bildade familj. Men för åtta år sedan gick flyttlasset till Sverige.
– Min fru tyckte att det var hennes tur att bo i ett annat land. Jag hade ju gjort det i 30 år, säger han.
I USA hade han börjat specialtillverka attribut för trollkarlar. Det var något som han fortsatte med sedan han kom till Sverige.
– Det är trollkarlar som hör av sig och förklarar vilka trick de skulle vilja göra, och så ger de mig i uppdrag att försöka tänka ut hur jag ska kunna bygga grejerna de behöver. Och hittills har jag aldrig kört fast med något, säger han.
Fyra år sedan
För fyra år sedan föddes idén att skapa ett trollerimuseum i Norrköpingstrakten.
Trollkarlen och samlaren Christer Nilsson hade då gett upp försöket få till ett museum i Nyköping där han bor, och föreslog att Tim skulle pröva i Norrköping i stället.
Det bildades en ideell förening, kommunen hjälpte till med ett hus i Kolmårdens hantverksby där Tim Star också har sin tennsmidesverkstad, och Christer Nilssons stora samling donerades till föreningen. Man fick också sponsorhjälp med bland annat byggmaterial och färg till ombyggnaden av huset.
Den 10 juli kunde Sveriges första trollerimuseum invigas utanför Norrköping.
– Trollkonsten i Sverige har ett samband med Norrköping eftersom den första trollerifabriken låg här under 104 år. Den kända trollkarlen Max Hofzinser kom också från Norrköping. Han blev hovillusionist och fick trolla både för Gustav V och Gustav VI, berättar Tim.
I museets samling finns över 2 000 affischer och ett stort antal attribut från olika kända trollkonstnärer, från 1800-talet och framåt. Ofta handlar det om specialtillverkade föremål som det bara finns ett enda av.
– Det finns beskrivet vilka trick som föremålen använts till. Men jag avslöjar aldrig hur tricken går till, betonar Tim Star.
För honom var det viktigt att museet inte skulle ha någon entréavgift.
– Det här är ju kulturhistoria. Jag tycker det är orättvist om bara den som har pengar ska få möjlighet att komma hit och lära sig, säger han.
Frivilliga bidrag
I stället för entréavgift finns en trollkarlshatt för frivilliga bidrag.
I slutet av augusti startar Tim Star kurser i trolleri på museet – också det gratis.
– Den yngste deltagaren är sex år och den äldste är över 90, berättar han.
Hans önskan är att väcka intresse och få fler att vilja ägna sig åt trolleri – precis på samma sätt som hans egen passion för trolleri tändes en gång.
– Men jag har alltid undrat varför det finns så få kvinnliga trollkonstnärer. Jag tycker ofta att tjejer har lättare för att lära sig. De har den där mjukheten och följsamheten i händerna som man måste ha. Jag tycker ofta de är ett steg före killarna, säger han.