– Vi jobbar ungefär två pass på en avdelning innan vi byter arbetsuppgifter. På så sätt kan vi följa en kvinna genom hela hennes vistelse hos oss, från förlossning till hemgång, fortsätter Malin Falkenström.
Tvingas till USÖ
Men i sommar är alla tre avdelningarna stängda. Personalen ska pendla till USÖ och jobba på förlossningen där för att lösa semesterperioden. Orsaken är bristen på barnmorskor. Regionstyrelsens ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson säger att det är verksamhetsledningen och inte politikerna som har fattat beslutet, men att hon står bakom det.
– Våra barnmorskor måste få semester. Förra året erbjöd vi barnmorskor extra betalt mot att de sköt upp sin semester, vilket facket med all rätt kritiserade oss för. Sammanslagningen görs av omsorg för personalen och patienterna, säger hon.
En förklaring som barnmorskorna på Q inte köper.
– Semestrarna hade gått att lösa ändå. Vi hade klarat vår verksamhet med semesterperioder på tre veckor. Och ledningen har inte undersökt alternativet att ta in hyrbarnmorskor på samma sätt som hyrläkare tas in, säger Helena Sätterström, barnmorska på avdelning Q.
Lugnare tempo
Förlossningen på Karlskoga lasarett har även en annan profil än förlossningen på USÖ. Kvinnorna ligger i familjerum så att deras partner kan sova över.
– Kvinnorna stannar i snitt två dygn hos oss, men ingen behöver åka hem innan de är redo, säger Helena Sätterström.
På USÖ ska kvinnorna helst åka hem samma dygn som de har fött barn. Det lugnare tempot och den familjära stämningen har gett avdelning Q ett gott renommé hos blivande föräldrar. Många kvinnor från andra ställen än Karlskoga väljer att åka dit och föda, bland annat många kvinnor från Örebro.
– Vi är en lågriskenhet, det ställs vissa krav för att få föda här. Kvinnorna måste vara friska och minst i vecka 36, säger Helena Sätterström.
Att avdelning Q är en lågrisk-enhet är också en anledning till att personalen vänder sig mot beslutet om att de ska jobba på USÖ.
– Där har de mer komplicerade förlossningar. Om något medicinskt händer under en förlossning måste allt sitta i ryggraden. Det är här vi känner oss trygga och vet var all utrustning finns. Och trycket på USÖ ökar när alla våra patienter ska dit också, säger Malin Falkenström.
Pendlingen är en annan orsak, flera av de anställda på avdelning Q bor i Kristinehamn och Filipstad.
– Det blir för lång väg för dem att pendla. Andra är ensamstående föräldrar och kan inte lösa barnomsorgen med längre arbetsdagar som jobb i Örebro innebär, säger Helena Sätterström.
Förtäckta hot
Hon berättar att flera barnmorskor överväger att säga upp sig. Personalen är även oroliga för att sommarstängningen egentligen innebär att avdelning Q stängs för gott. Något som Marie-Louise Forsberg-Fransson tillbakavisar.
– Såvitt jag vet är samtliga partier överens om att vi ska ha två förlossningsenheter i länet. Det finns inga planer på att avdelning Q ska stängas, säger hon.
– Men om flera av våra kollegor slutar kanske vi inte kan öppna i höst på grund av för få barnmorskor, säger Helena Sätterström.
Hon och Malin Falkenström berättar att personalen på Q upplever att sjukhusledningen kommer med förtäckta hot.
– De säger att ”det är upp till er att se till att det finns tillräckligt många barnmorskor kvar för att öppna igen”. Det jag är mest orolig för är att jag ska behöva säga ”vad var det jag sa?” i höst, säger Helena Sätterström.