– Det jag själv får höra om Marielund är att det har dåligt rykte. Men här finns många ungdomar som ser positivt på framtiden. Det är den bilden jag ser, säger Arif Nasiri, som själv bor i stadsdelen sedan tre år tillbaka.
Fördjupade kunskaper om områden
Ungdomarna, som är mellan 16 och 19 år gamla, har nu avslutat sin första vecka på det kommunala sommarjobbet som guider.
Under veckan har de gått runt och städat och gjort fint i Marielund och Röda stan där guidningarna ska ske.
Hälften av dem bor själva i stads-delen Marielund.
Guiderna har också fått göra efterforskningar, framför allt genom att söka information i olika skriftliga källor, inte minst på internet.
Azzma Samatar har sökt rätt på fakta om Röda stan.
– Den byggdes 1917–18 och husen kostade bara mellan 7 000 och 15 000 kronor att köpa. Det var nära att Röda stan revs på 70-talet, för det skulle byggas något annat. Men kommunen räddade den kvar, berättar hon.
Nutida intryck inspirerar guiderna
Men efterforskningarna handlar också om att prata med människor som bor i de aktuella områdena och få deras bild.
– I Marielund bor människor från många olika länder, och det är många som just har kommit hit. Det är intressant att höra vad de har varit med om, tycker Arif.
Nästa vecka ska ungdomarna få hålla guidningar med provpublik, och under den tredje veckan är det sedan dags för dem att hålla i riktiga stadsvandringar på 45–60 minuter i de kontrastrika grannstadsdelarna.
Fjolårets besökare nöjda
Förra året genomfördes projektet för första gången, med lyckat resultat. Både guider och besökare var nöjda.
– Det var jättepositivt. Alla tyckte att det var intressant och kul och det uppskattades väldigt mycket, berättar Eva Lundgren Stenbom, projektledare.
Hon är också nöjd med uppslutningen från besökarna.
– Vid några av guidningarna var det 5–6 personer men vid andra tillfällen var det 15 personer. Då är det en utmaning att kunna prata så att alla hör, säger hon.
Även årets guider är positiva och förväntansfulla inför veckorna som återstår.
– Det ska bli kul och spännande att få guida, tycker Fatima Jumaili.
– Jag ser fram emot att kunna säga lite mer positiva saker om mitt område. Ju mer negativa saker man hör, desto mer negativ blir man själv också, säger Arif.
Själv trivs han i Marielund.
– När jag flyttade hit kände jag ingen. Men när jag kom till fotbollsplanen blev jag direkt inbjuden att vara med, säger han.
Under de tre år som han har bott här har han också kunnat notera en positiv förändring.
– I början var det många ungdomar här som struntade i skolan och inte klarade gymnasiet. Men nu är det flera som har börjat eller ska börja plugga på universitetet.
"Folk är trevliga"
Fatima bor inte själv i Marielund men har kompisar där. Och hon tycker också att stadsdelen har ett oförtjänt dåligt rykte.
– Jag säger inte att det är finaste stället. Men folk är trevliga, ler mot dig och pratar. Det är sånt som gör att man trivs i ett område. I Röda stan är det fint, men det är inte så mycket folk ute. I Marielund bor det mer ungdomar och man är ute och träffas och spelar fotboll, säger hon.
Att utmana fördomarna som finns kring de båda stadsdelarna – det är något som många av ungdomarna vill göra med sina guidningar.
– Jag vill ta reda på hur det egentligen är. Och så vill jag veta om det bor eller har bott några kändisar här, säger Fatima.