– Nu har vi kommit halvvägs, så det börjar sätta sig hur vi kan jobba med fokusåren, säger Emma Rygielski.
Hon är processledare för kulturåret på Göteborg & Co, vilket betyder att hon jobbar 25 procent med att hålla ihop trådarna. Övrig tid är hon programproducent för Barnens kulturkalas.
– Den egentliga benämningen på året är ett ”fokusår på kultur”. Det innebär bland annat att alla stadsdelarna har fått 200 000 kronor var som de själva får använda för att lyfta kulturen i sin del av staden. Alla stadsdelarna har nu valt att lägga hälften av de pengarna på gemensamma gatukonstutställningen Artscape, som ligger under andra halvan av året.
Ännu inga förslag inkomna
Utöver det har inte stadsdelarna lagt fram några förslag på verksamhet än.
– Men de håller säkert på för fullt. Det är inget att oroa sig för utan året är långt.
I mars förra året hölls en workshop med människor involverade i olika delar av Göteborgs kulturliv. Där fick branschen själv lämna önskemål angående kulturåret, och en önskan som återkom var att bättre visa upp all verksamhet som redan finns, enligt Emma Rygielski.
– Därför har vi förstärkt evenemangsguiden med en egen ”kulturhubb”, där vi samlar alla punkter under paraplybegreppet kultur. Den ligger redan uppe men har ordentlig lansering i slutet av februari.
Evenemangsguiden är Göteborg & Co:s samlingssida för samtliga aktiviteter som händer i staden.
”Ont om utbyte”
En annan önskan som lyftes fram var att de olika delarna av Göteborgs kulturliv skulle samverka mer med varandra.
– Ofta kan det vara så att de olika konstformerna mest träffas inom det egna fältet, men att det är ont om utbyte med andra delar. Därför ska vi hålla i branschträffar där människor inom teater, musik, konst och annat kan träffas och byta kunskaper och erfarenheter.
Hur arbetar ni inkluderande, för att kulturåret ska vara till för alla?
– Det är jätteviktigt att vi når ut till alla. Och det kan handla om enkla saker som ordval. Någon kanske inte tänker att den är intresserad av kultur, men ändå gillar att gå på konserter. Det är därför alla stadsdelarna få lika mycket pengar och vi ska även åka ut i de olika delarna på en slags stadsdelsturné och berätta om verksamheten.
Emma Rygielski menar att ett fokusår på kultur är att se som en uppstart inför framtiden.
– Vi börjar väcka alla de som arbetar med kultur inom de olika institutionerna och i de olika stadsdelarna. Förhoppningsvis kommer de fröna att gro och börja växa och skapa något att samlas kring.