Från år 2024 tänker Spotify sluta betala för en del av de låtar som spelas på plattformen. Bara sådär. Närmare bestämt bygger man in ett slags golv i ersättningsmodellen, så att de minst spelade låtarna värderas till exakt noll. De största skivbolagen tycker såklart att detta är toppen, eftersom resultatet blir högre ersättning till ”mer etablerade” artister.
Nu är det inte fullt så enkelt som att Spotify bedriver omvänd Robin Hood-politik. Plattformen hoppas på detta sätt bli av med en del av sitt skräpproblem. Precis som på alla andra platser där det går att sälja digitala filer – allt från nätbokhandlar till porrsajter – lockar även Spotify till sig lycksökare och bedragare. Varje dag laddas det upp oerhörda mängder ljud till Spotify som producerats till en kostnad nära noll. Det kan vara hundra versioner av vågskvalp, att lyssna på medan man sover, eller tio tusen intetsägande låtar i samma stil, genererade av någon AI-mjukvara.
Det blir ständigt lättare för lycksökare att ”spamma” Spotify med skräpljud. Överflödet av skräp hotar att nå en nivå där Spotifys användare till slut tröttnar. Spotify skulle kunna hantera saken genom att anställa moderatorer – riktiga människor med riktiga öron – som lyssnar igenom allt som laddas upp. Men företaget vill inte betala löner. De vill ge utdelning till aktieägarna och royalty till storskivbolagen. Så man föredrar att installera ett ”golv” i ersättningssystemet som skrämmer bort vissa AI-drivna lycksökare, trots att det även kommer drabba små skivbolag och oberoende artister.
Ersättningsgolvets placering är ännu svår att uttyda. Enligt vissa uppgifter kommer 99,5 % av alla låtar på Spotify att fortsätta dra in pengar. Enligt andra uppgifter handlar det om att freda de låtar som i dagsläget drar in 99,5 % av de totala ersättningarna. Innebörden av dessa två utsagor är helt olika. I det senare fallet kommer mängder av smal men högklassig musik att bli utan Spotifypengar. Det är fruktansvärt arrogant av Spotify att inte ens försöka klargöra saken för oss musiker som faktiskt bidrar med musik till deras plattform.