Handlingen går i korta drag ut på att en dollarmiljonär vill köpa det anrika slottet som fungerar som hotell och göra om det till shoppinggalleria. Änkan efter baronen, baronessan Finkelbottom, är inte ovillig att sälja men spöken från olika tidsepoker vill inte att det ska ske och griper in i handlingen. De försöker också hjälpa de levande personer som är gäster på det gamla slottet med privata problem. Bland annat ett kärlekspar som inte tillåts att vara med varandra på grund av gamla tiders syn på tillåten kärlek. Två spökkvinnor lovar att göra sitt bästa för att hjälpa det unga paret att få till det.
– Vi har jobbat med att improvisera fram föreställningen. Mycket från improvisationsövningarna har sedan letat sig in i manus, säger manusansvarige läraren Staffan Blixt.
Många roller
Ensemblen är stor när Baron Finkelbottoms testamente sätts upp på scenen i gamla bygghallen R-huset på Lindeskolan. 28 roller ska besättas med elever från årskurs ett och två.
– Manusgruppen har jobbat med föreställningen sedan terminsstarten i höstas.
Elevernas idéer och tankar
I manusgruppen ingick 13 författare som har arbetat med föreställningen. Det har varit Staffan Blixt uppgift att redigera ihop de 13 elevernas texter till en sammanhängande föreställning. Manuset har sedan starten landat i en historia som utspelar sig på ett engelskt slott samtidigt under tre tidsperioder. Elisabetansk tid (senare delen av 1500-talet), Victoriansk tid (senare delen av 1800-talet) och Edvardiansk tid (början av 1900-talet). De två tidigare perioderna representeras av diverse slottsspöken som griper in i handlingen på olika sätt.
– Föreställningen innefattar förutom skådespeleri även sång, musik och dans. Eleverna har kunnat välja inriktning från i höstas och vi har arbetat i olika grupper varje fredag fram till premiären i går. Dessutom måste det till mask och kostym samt marknadsföring, affischering och programframställning. Allt som allt har sex olika grupper arbetat med Baron Finkelbottoms testamente, de två senaste veckorna på heltid, säger Staffan Blixt.
– Men även om jag har slutredigerat så är det elevernas idéer och tankar som syns på scenen, säger Staffan Blix.
Sång, musik och dans
Musiken sitter tajt och dansinslagen för handlingen framåt på ett proffsigt sätt. Mask- och kostymgruppen ska också ha en eloge för de olika dräkterna från olika tidsepoker och de bleka spökenas odödliga kyla. Här kan också avslöjas att katten Tussilätt spelar en avgörande roll. Djuret döljer själva pjästitelns hemlighet. Baron Finkelbottoms testamente hade premiär i går och spelas i morgon lördag klockan 14.00 och 19.00.