– Vi har prickat in allt, utom klimatförändringarna, säger Kristina Tilvemo.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Samhällsproblem
Detta är inget som förvånar författarna. Under de år som de har skrivit på sin berättelse har de problem de lyfter inte tonat bort, utan istället förvärrats. Båda författarna bor i Uppsala men valde att förlägga handlingen till Malmö och Lund.
– När vi började så var det framför allt i Malmö som problemen med gängrelaterad skottlossning fanns, medan det fortfarande var lugnt i de flesta andra städer. Men under de här åren har problematiken spridit sig till fler platser, konstaterar Kristina Tilvemo.
Att Malmö valdes som romanens huvudort handlade också om att man där hittade en lämplig fond för de klasskillnader som bidrar till handlingen.
– Närheten till Lund och kontrasten mellan akademikerlivet där och det som händer i Malmös utsatta stadsdelar var något vi ville ha med, förklarar Michael Wainwright.
Det var han som drog igång samarbetet sedan han fått idén till en historia som i spänningsromanens form tar upp några aktuella samhällsproblem. Svenska är inte Michael Wainwrights modersmål så han ville ha med en kollega i arbetet med att skriva den, och kontaktade därför Kristina Tilvemo som han hade arbetat tillsammans med tidigare.
– Jag skrev då på ett eget manus. Men eftersom jag tyckte om den synopsis som Michael visade mig, så stoppade jag mitt eget projekt i byrålådan för att istället utveckla den berättelsen tillsammans med honom, säger hon.
Äkta patientfall
Handlingen kretsar kring paret Peter och Erika, där han är en ung AT-läkare med norrländska rötter medan hon kommer från en akademikerfamilj i Lund. Peter har under en semesterresa till New York lyckats rädda livet på en man. När han sex månader senare blir ögonvittne till ett mord där en tonåring i Malmö skjuts till döds, så startar ett förlopp som med tiden för de båda händelserna samman.
I den fiktiva berättelsen vävs också fakta in, där alla patientfall med personer som far illa i platsbristens akutsjukvård är tagna ur verkligheten.
– Det var mycket enkelt att göra research. Vi har i stort sett bara behövt läsa dagstidningar om vad som händer, och har sedan bara ändrat ålder, kön och en del andra detaljer, säger Michael Wainwright.
Bok om Mangs inspirerade
Till den bakgrundslitteratur som Michael Wainwright har hämtat inspiration från finns journalisten Joakim Palmqvists böcker, där en skildrar gängkriminaliteten i Malmö och den andra handlar om massmördaren Peter Mangs.
– En del i vår berättelse speglar det som hände med fallet Peter Mangs. Det handlar om hur polisen i ett par år missade honom, då de hela tiden utgick ifrån att om en person med invandrarbakgrund blir skjuten så är det i de kretsarna man också letar efter mördaren. Att det var en vanlig Svensson som låg bakom det, var inget som de misstänkte. På så sätt kunde Mangs begå ett nytt mord och flera mordförsök, säger Michael Wainwright.
Siktade på valet 2014
Berättelsens politiska klangbotten gjorde att författarparet först arbetade med målsättningen att få den klar till valåret 2014. Det målet lyckades de inte hålla men tanken var något deras förlag Hoi instämde med. Det är därför ingen slump att boken släpps nu, alldeles intill nästa val.
Men även om ”Judaskyssen” kretsar kring aktuella samhällsproblem och har en politisk grund, så är det inget inlägg i något partipolitiskt sammanhang. Berättelsen är uppbyggd som en spänningsroman med verklighetsfärg, och det som framstår som de två motpolerna kan beskrivas utifrån människor med empati och sanna värderingar gentemot de som låter sig styras av makthunger och cynism.
– Vår roman kan ses som en reaktion mot en utveckling där det yttre ges alltmer vikt. Vi är inga världsförbättrare men har skrivit boken utifrån en önskan om att göra något för att bidra till ett varmare och mer inkluderande samhällsklimat, säger Kristina Tilvemo.
Sjöwall/Wahlöö-deckare
De som under arbetets gång har läst ”Judaskyssen” har velat placera in den i lite olika genrer, där en del har läst den mest som en politisk spänningsroman medan andra mer sett den som en relationsroman.
Men för Michael Wainwright är det framför allt från deckarförfattarna Sjöwall/Wahlöö och Håkan Nesser som inspirationen kommer. Som en hyllning till de förra finns polischefen Kurt Agrell, som lånat drag från deras karaktär Stig Malm ur 70-tals-deckarna.
”Judaskyssens” rötter kan här spåras ända tillbaka till 1979 när Michael Wainwright kom från England till Sverige 1979, och rätt omgående kom i kontakt med sitt nya hemlands politiskt färgade deckarromaner.
– För att lära mig språket så läste jag mycket. Sjöwall/Wahlöös deckare var då något som intresserade mig mycket. När jag fyllde sextio för fem år sedan så fick jag alla tio romanerna i nyutgåva och läste om dem, och tyckte att de hade ett sätt att berätta om samhället som jag hade lätt att ta till mig och som jag inte tycker att jag har mött i andra länders litteratur, säger han.