– Vår musik handlar om att återknyta band mellan olika kulturer.
– Vi inspireras av afroamerikanska musikgenrer som jazz, blues, hiphop, olika nord- och västafrikanska musikstilar, traditionell jemenitisk folkmusik, och även bönesånger på hebreiska och arabiska. Det finns en gemensam själ i alla dessa musikaliska uttryck som vi vill förmedla, säger Ravid Kahalani.
Språkets färg
Hans föräldrar är judar från Jemen, som precis som många andra jemenitiska judar kom till Israel mellan 1949–1950.
– Min familj är väldigt religiös och mina far- och morföräldrar hade höga tankar om det ”heliga landet” när de emigrerade. Jag tror att de blev ganska besvikna när de kom hit, allt var så vitt och europeiskt. De pratade arabiska när de kom, men slutade med det eftersom de kände att de bara borde prata hebreiska i Israel, säger Ravid Kahalani.
Han förklarar att den jemenitiska hebreiskans uttal och frasering mer liknar arabiskan och att det därför är relativt lätt för honom att sjunga på arabiska.
– Egentligen kan man säga att jag anpassar språket efter vilken slags sång jag har skrivit. Om det är en melodi som varken passar med hebreiska, engelska eller arabiska så försöker jag hitta ett språk som passar, jag ser språk som olika färger. Det kan bli fransk kreol eller marockanska om låten kräver det språkets färg, berättar Ravid Kahalani.
Musikaliska rötter
I början av revolutionen i Jemen 2011 kontaktades han av Ahmed Alshaiba, en muslimsk musiker från Jemens huvudstad Sana´a.
Ahmed Alshaiba hade sett Yemen Blues på Youtube och kände direkt samhörighet. De träffades ett år senare i New York dit Ahmed hade flyttat.
– Vi blev nära vänner och började spela tillsammans, vi delar samma musikaliska rötter i den jemenitiska kulturen. Jag har fått mail från fans i Jemen som säger att min musik får dem att känna stolthet över att vara jemeniter. Jag har också blivit inbjuden att spela där och i andra länder i Mellanöstern som Jordan, Tunisien, Egypten och Förenade Arabemiraten. Men jag kan tyvärr inte åka dit på grund av mitt israeliska pass, säger Ravid Kahalani.
Han har precis börjat på ett nytt projekt i New York där lokala hiphopmusiker, gospelskörer, jemenitisk-judiska melodier och arabiska musiktraditioner möts.
– Jag vill bygga broar mellan det vi kallar ”the soulful points”, de själfullaste innersta punkterna i varje musiktradition och stil.
Det är det mitt musikskapande handlar om, att hitta de punkterna och låta dem mötas, säger Ravid Kahalani.