– Vi är många, högljudda och vi är jävligt bra på bortaplan. Jag är redan lite ledsen för att det snart ska ta slut, säger Soran Ismail, som inte ens lämnat landsgränsen än.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Två år har gått sedan Soran Ismail startade podcasten Heja Sverige tillsammans med Fotbollförbundet. Ett intervjuprogram som idag består av 50 avsnitt med över en miljon nedladdningar. Nu ska han göra en EM-special direkt från Frankrike – om och för fansen.
– Jag är själv en supporter och kommer att bo och heja med fansen på Camp Riviera och se alla matcher på plats, förklarar Soran Ismail.
”Vill förmedla känslan”
Varje dag klockan 12 kommer ett halvtimmeslångt avsnitt att släppas. Podden kommer att följa alla matcher som spelas och med fansens hjälp analysera matcherna både före och efter.
Vad kommer att skilja det du gör från den vanliga fotbollsrapporteringen?
– Det kommer inte vara så polerat och lugnt och sansat som på SVT och TV4. Mer som fotbollssupportrar som pratar sinsemellan. Vi vill förmedla känslan på plats bland fansen till de där hemma. Det ska framför allt vara nördigt, roligt och lättsamt, säger Soran Ismail.
Vad har du för strategi för att få fram det mesta ur intervjuerna?
– Jag tror på att ställa öppna frågor, även om det låter väldigt simpelt. Att inte lägga in egna värderingar som lyser igenom. Sen tror jag på humor. Det finns inget bättre sätt att snabbt finna samhörighet med en person, säger Soran Ismail.
Fokus på fotboll
Soran Ismail är utan tvekan en av Sveriges mest kända antirasistiska röster och har vid flera tillfällen prisats för sina opinionsbildande insatser. Men i EM-podden kommer fokus ligga på fotbollen och fansen snarare än på politiken.
– Det här är en fotbollspodd kring mästerskapet. Jag åker inte ner för att kolla hur rasismen eller sexismen ser ut i Frankrike. Men jag duckar inte heller för något samtalsämne om det skulle dyka upp som relevant, säger Soran Ismail.
Vissa skulle hävda att fotbolls-EM bygger på ett nationalistiskt tänkande. Vad tänker du om det?
– Fotbollen är en oerhört stark kraft som kan användas både i ett positivt och ett negativt syfte. Men jag tror att fotbollen förbrödrar mer än den splittrar. Det kan finnas både nazister och judar i en klack, de som hatar homosexuella och de som är homosexuella, men allt det är sekundärt till supporterskapet. Först och främst är vi svenska fans. Jag är aldrig så lite ifrågasatt som när jag är supporter, säger Soran Ismail.
– Man kan tycka vad man vill om nationalstaten som system. Men det är det vi har just nu och då får vi försöka använda det till något positivt. Annars är det väldigt stor risk att det används till något negativt.
Kan man få ut något av att lyssna även om man inte är ett inbitet fotbollsfan?
– Nja, jag tror man behöver ha ett fotbollsintresse. Men man behöver inte vara expert.