– Jag och Louise fick en pushnotis om att Nefertiti gått i konkurs när vi parkerade bilen på Grönsakstorget. Vi såg vem konkursförvaltaren var, men ingen av oss kunde något om sådant och undrade om man bara kunde ringa och se vad som gäller. Så jag googlade upp ett nummer och vi fick berättat för oss hur det gick till att buda med mera. Så helt spontant la vi ett bud, men trodde inte det var så himla verkligt då, berättar Mattias Lundin.
Louise Hansson är alltså en av övriga delägare i större eller mindre format.
Lät galet
De hyfsat spontana planerna berättade Mattias vidare för kompisar och bekanta som han hade tillit till. Först tyckte de flesta att det lät rätt galet, men när de fick höra precis vilken klubb det handlade om blev det andra tongångar. Så kom det sig att bland andra Jason ”Timbuktu” Diakité äger del i klassisk göteborgsk utelivsmark.
För att göra en lång historia kortare så valde fastighetsägaren Higab Mattias Lundins bud framför andra, då han beskrivit hur de ville behålla och rädda kvar Nefertiti som kulturscen och institution.
– För mig är det en extremt viktig kulturscen, och det finns inte så många sådana kvar i Sverige. Men jag är ju inte krögare på något sätt i grund och botten, utan min tanke var mer att samla ihop ett gäng som kunde driva det.
I det gänget ingår förutom Mattias, Louise och Jason även de två krögarna Marja Johansson och Håkan Sandberg, Mattias bror Patrik, hans gamla revisor och lite andra. Sammanlagt är de tio stycken.
”Fick söka om allting”
För att fortsätta snabbspola Nefertitis långa väg mot nyöppnande nöjer vi oss med att nämna att de först skulle slå upp redan förra sommaren. Men då kom de nya restriktionerna, precis när det anställts ny personal. Det blev även en snabb skolning i svensk byråkrati.
– Vi räknades som nytt företag och fick söka om precis allting. Till och med myndigheterna som kom på inspektioner tyckte det var märkligt att komma dit och titta igen när de så nyligen varit där. Vi fick även söka alla tillstånd igen.
När klubben inte kunde öppna upp igen som planerat förra sommaren så fick tiden istället läggas på rätt behövliga renoveringar.
– Det har kanske inte drivits med riktigt samma glöd de senaste åren så det har blivit rätt stående. Men det är en väldigt varsom och rätt otacksam renovering. Det ser typ likadant ut, skrattar Mattias.
– Vi vill ju verkligen att det ska kännas om samma ställe, men vi vill ha det Nefertiti som fanns för 20 år sedan. Vi har gjort det fräschare, slagit ut en vägg och tagit fram ett fönster. Men det har fått en helt annan lukt, vilket är en kul bonus när man slipar om och byter takplattor, fortsätter han.
Samarbete med Luger
De öppnade upp igen 15 maj, men från 1 juli dras en ny växel i. Då startar ”Sommarfestival” i samarbete med storarrangören Luger.
– Vi har som alla andra suktat efter att det ska hända något. Konserter eller festivaler i vilken form som helst. Så jag och min kompis Daniel på Luger, som också äger en del, började skissa på vad som egentligen går att göra.
Det blev ett koncept där 100 personer får en exklusiv konsert inne på ”Nef”, som det heter i folkmun. Men samtidigt nyttjas den stora uteserveringen där betydligt fler kan se och höra konserten som pågår på storbildsskärmar.
– Vi tänker att det kommer att bli lite som att sitta på ölområdet på Way out west. Så det blir som en minifestival som ligger utspritt över juli och augusti.
För de exklusiva 100 platserna inne blir det konsertbiljetter som gäller. På uteserveringen räcker det med vanligt inträde.