BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är väldigt kul att kunna erbjuda ett utvecklande sommarjobb. Vi har tidigare haft andra liknande projekt. För några år sedan var det musiker och dansare som fick sätta ihop en föreställning som de åkte runt med och vi har även haft feriearbetare i Actionparken, säger Erik Billander, enhetschef för fritid och kultur i centrum.
Jobbar sex timmar om dagen
De nio ungdomarna har alla precis slutat högstadiet och för arbetet får de en lön på 60 kronor i timmen plus semesterersättning. De jobbar sex timmar om dagen i tre veckor med produktionsarbetet.
– Jag har alltid varit intresserad av film och allt som har med filmproduktion att göra som musik och klippning, säger Teodor Falck, en av feriejobbarna.
Förra årets färdiga resultat blev en film som hette "A som i apa, B som i betyg" som ETC Göteborg skrev om förra sommaren. Den blev en smärre succé och visades på både filmfestivaler och runt om på skolor. Men Tomas Haglund vill sudda ut alla förväntningar och press på att årets film ska gå samma väg.
– Det finns inget som säger att det ska se likadant ut år efter år. Arbetet vi gör är väldigt workshop-betonat och det görs av ungdomar utan förkunskaper. Att filmen förra året råkade bli så pass bra kan nästan skapa omöjliga mål, så jag är noga med att inte låta det spilla över, säger Tomas.
Både han och Erik Billander understryker att processen av att skapa något tillsammans är det viktiga och att det inte finns några krav på ett bra slutresultat.
Idén till årets film, som ungdomarna har brainstormat fram själva, tar avstamp i två av deltagarna. Olsian Hoxa har kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn från Albanien och har korsat 20 länder för att komma hit. Linnéa Olovsson flyttade till Belgien när hennes pappa fick jobb där. Deras liv är diametralt olika, men ändå har de beröringspunkter som kan likna varandra.
– Det de har hittat på är ju faktiskt en kontraststudie från vitt skilda liv men med gemensamma nämnare som att hamna i ett främmande språk och en främmande kultur, säger Tomas Haglund.
"Jag är egentligen ganska blyg"
De övriga sju ungdomarna filmar, intervjuar och lägger voice-over.
– Idén har ändrats lite under tiden vi har hållit på. Jag gillar att fotografera och så och ansökte hit därför. Att jag plötsligt skulle vara framför kameran var inte riktigt vad jag signade upp för. Jag är egentligen ganska blyg, men här har jag börjat prata mer och säger vad jag tycker. Men det är jobbigt att se sig själv på film, säger Linnea Olovsson.
Varvat med Linnéas och Olsians berättelse ska det vara vardagsbilder från deras liv, och halva gruppen är när ETC Göteborg hälsar på ute och rekar bra inspelningsplatser. De fastnar vid ett kafé där Linnea får slå sig ner.
– Det jag tyckte var intressant var att vi skulle göra en dokumentärfilm om ungdomar. Vi får aldrig lika mycket uppmärksamhet som vuxna, säger Dalia Chahine, som alltså inte lockades av mediet film i första hand när hon ansökte.
Hon och Teodor Olovsson har lite olika bild av hur väl arbetet flyter på.
– Det är helt och hållet kaos, vi lägger till och tar bort för mycket. Jag vill att det ska vara ordning och perfekt, säger Teodor.
Men han får mothugg av både Dalia och Linnéa.
– Nej, du är så negativ. Det är lite oorganiserat men ändå jättekul. Men vi har kanske inte planerat tillräckligt, säger Dalia.
Klart är att ungdomarna som kommer från allehanda olika skolor i centrum har kommit nära varandra. Och det är också en del av poängen. Övriga deltagare i filmprojektet är Viking Henriksson, Sara Mashial, Elise Agnevall, Jessica Melin och Leopold Djurovic.