– Jag har norra länsdelen i fokus och då var det naturligt att placera teaterungdomarna på Bredsjö Kulturkooperativ, säger Tina Ruth, amatörteaterkonsulent på regionen.
När ETC Bergslagen hälsade på under arbetet med pjäsen höll Tina Ruth clownlektioner.
Hon förklarar att amatörteater är folkets teater där alla har möjlighet att få ut ett budskap. Just denna dag skulle detta ske i clownskepnad.
– Det gäller att hitta clownen i sig genom olika tekniker, säger Tina Ruth.
Ungdomarna fick en och en gå bakom en stor svart skärm för att sätta på sig den röda näsan, välja ut en mössa och hitta sin clownröst och ge clownen ett namn. Sedan kom de fram och försökte hålla masken. Det visade sig vara svårt. Clownen med det nya namnet skulle stirra på de andra och säga hej med clownrösten. Rösterna påminde om allt mellan Askungen-mössen på julafton till målbrottsbrutna basar.
– Det är roligt att få vara clown, att försöka att inte göra något fel, säger Samuel Larsson från Löa med clownnamnet Rolf.
Just koncentration var viktigt. Det gällde för clownerna att inte själva brista ut i skratt när de stod i sina röda näsor och skojiga mössor inför de andra och förklarade vad de hette.
– Kul att prova på att vara clown, jag har skrattat mer i dag än vad jag gjort på flera månader, säger Eilish van Est från Hällefors med clownnamnet Phneu.
Förutom att säga hej skulle clownerna också skrämma de andra genom plötsliga vrål och utfall. Det gick väl sisådär. Ärligt talat blev ingen rädd om inte skratten var maskerad nervositet. Men å andra sidan är clownens uppgift att roa. Tina Ruth påpekade för ungdomarna att de skulle komma ihåg om de hittade något hos sin clownfigur som kom naturligt. Det kunde röra sig om ett speciellt sätt att hålla händerna eller ett röstläge som kändes bra.
Den sista övningen visade sig vara en variant på hela havet stormar där två personer blev utan stolar när musiken tystnade. De som blev utan fick gå bakom skärmen och komma fram igen som clowner och spela upp en liten scen.
– Jag är nervös inför premiären i morgon trots att jag hade teater på schemat när jag pluggade på ett internat i Portugal i sju år, säger Marius Cocoanes från Hällefors med clownnamnet Thomas.
Ahmed Bashir från Karlskoga tog sig clownnamnet Lampa. Han är helnöjd med sitt val av feriepraktik.
– Jag sökte och fick plats. Det är roligt att lära sig teater och man har bra kompisar, säger han.
En som inte har något clownamn är Alexandru Akarsu från Hällefors. Han är inte med på övningarna utan sitter framför en skärm med en digital ritplatta vid sidan av. Feriepraktiken för honom består av att designa teateraffischen inför premiären av Facedown Generation. Den ser ut att visa två figurer med Facebooks och Twitters logotyper som huvuden.
– Det kommer sig av att vi ungdomar ägnar så mycket tid åt att vara på sociala medier. Det är väldigt kul att vara här, förra året rensade jag buskar som sommarjobb, det här är mycket roligare, säger Alexandru Akarsu.