– När det börjar bli sommar och vi tänker på sommarens läsning, det är då vi kommer att tänka på de här gamla favoriterna som vi älskar och som det är lite härligt att få tipsa om, säger Johanna von Horn.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag tänker till exempel på ”Tonje och det hemliga brevet” av Maria Parr som är en av de bästa böcker jag har läst och som ska bli årets radio-julkalender. Den är så bra!
Förutom Bokslukarens återkommande favoriter, som ”Mördarens apa” av Jakob Wegelius, så plockar Ebba Billengren fram nyutgåvorna av Philip Pullmans ungdomsboksklassiker, fantasytrilogin ”Den mörka materian”, och den för våren nya uppföljaren ”Lyras färd”.
– De här böckerna och den här nya boken som utspelar sig före de andra, de är jättebra. Och då har man ju att läsa hela sommaren.
Augusttips
En av hennes absoluta favoriter bland vårens nyheter är ”Comedy Queen” av författaren Jenny Jägerfeld. Om tolvåriga Sasha som vill bli ståuppkomiker och som tvärtemot sin mamma som tog livet av sig och fick människor att gråta vill få människor att skratta.
– Det är roligt och allvarligt på samma gång. Men det är inte så att man blir helt deprimerad, och det är inte heller hurtigt på fel sätt. Det känns som att Jenny Jägerfeld har lagt ner all sin psykologikunskap och sin litterära talang i den här boken. Den är helt fulländad. Om inte den här boken blir Augustnominerad kommer jag att bli förvånad, säger Ebba Billengren.
”Allt annat än ängsliga”
Ur vårens utgivningsflod tycker Johanna von Horn att det kommit många böcker med feministiska teman, där serien ”Handbok för superhjältar” varit mest populär. Andra spännande nyheter är klasskildringarna ”Hemma hela sommaren” och ”Hemma hos Harald Henriksson”. Vårens barnboksutgivning bedömer hon i sin helhet som stark.
– Det känns som att många förlag börjar våga göra bilderböcker med lite mer konstnärliga ambitioner eller åt det hållet, lite svårare böcker.
I april påstod Lisa Magnusson i en ledare i Dagens Nyheter att Astrid Lindgrens böcker aldrig skulle få ges ut idag, eftersom dagens barnböcker är vad hon beskrev som glättiga. Johanna von Horn håller inte alls med:
– Det är klart att det också ges ut mycket skit, men detta stämmer inte. Folk i den här lilla branschen gick ju verkligen igång på det där hon skrev. Det är helt enkelt inte är sant.
– Det kanske var så för flera år sedan, när Ulf Stark sa att det är så ängsligt i barnlitteraturen att till och med sälar måste ha flytväst. Men nu börjar förlagen verkligen ge ut böcker som är allt annat än ängsliga, det är ju Jenny Jägerfelds nya bok ett exempel på.
”Vems resa”
Av: Stina Wirsén
Vem-serien har fyllt tio år och de små läsarna får nu bekanta sig med en ny och yngre generation Vemdjur. Lilla hund åker på semester med sin pappa och Nallegrisen och är förväntansfull. På semestern träffar lilla Hund en kompis, och även om de inte kan varandras språk, lär de känna varandra och kan leka ändå. En kunskap som Lilla hund väl hemma visar sig få användning för. (3–6 år)
”Dom som bestämmer”
Av: Lisen Adbåge (från 3 år)
En bilderbok om barnen som leker på gården, där finns de som bestämmer och de som inte får vara med. Men vill de ens vara med? En genial bok om makt och om förmågan att som förtryckt sätta ner foten och säga ifrån. (3–6 år)
”Hemma hos Harald Henriksson”
Av: Uje Brandelius (text) och Clara Dackenberg (bild)
En av vårens kanske mest omtalade bilderböcker är Uje Brandelius, känd från gruppen Doktor Kosmos, barnboksdebut. På grund av det politiska temat klass i bilderboken avbokades en intervju med honom i Sveriges radio, ett beslut som senare ändrades. Om en flicka som ska hem till sin kompis Harald Henriksson tillsammans med sin mamma. I bilderna förstår läsaren att flickans mamma jobbar med att städa hemma hos kompisen. (3–6 år)
”När vi blundar”
Av: Lotta Olsson (text) och Olof Landström (bild)
En helt fristående bilderboksuppföljare till kritikerrosade ”Mitt bland stjärnor”, i vilken poeten Lotta Olsson och illustratören Olof Landström samarbetade för första gången. I ”När vi blundar” blir Lotta Olssons poetiska text om drömmarnas värld en berättelse om en liten tant i Olof Landströms bilder. När hon somnar vävs vardagen och dagens intryck in i drömmarna och bilderna bjuder in till roliga upptäckter. (3–6 år)
”Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund”
Av: Ingelin Angerborn (text) och Lena Forsman (bild)
Ingelin Angerborn är en ständig favorit bland läsare i mellanåldern (9–12 år) där hon briljerat med ett flertal övernaturliga spännande berättelser. Men nu återutger Rabén & Sjögren en vardagsnära och komisk favorit för de yngre läsarna. Boken om Tilda är pinsam och rolig och perfekt för högläsning. (6–9 år)
”Verkligen sant Ester?”
Av: Anton Bergman (text) och Emma Adbåge (bild)
I den andra boken om kompisarna Signe och Ester, som i första boken ”Världens mesta Ester” blev kompisar trots lögner och påhitt, ska klassen ha loppis och samla in pengar till barn på flykt. I stället för att samla in saker att sälja, hittar Ester på andra saker de kan göra, gå ut med grannarnas hundar, eller uppträda i parken. Men Signe är inte riktigt säker på att hon vågar. (6–9 år)
”Comedy Queen”
Av: Jenny Jägerfeld
Tolvåriga Sasha vill bli ståuppkomiker och hon vill få människor att skratta. Hon vill bli så olik sin mamma, som tog livet av sig och som fick människor att gråta, som möjligt. Och om hon lyckas med det kanske det andra försvinner. Det som ligger bakom ögonen och bränner och hotar att trilla ner för kinderna. Samtidigt är Sashas pappa orolig att hon inte visar tecken på sorg och ringer till en psykolog. (9–12 år)
”Lyras färd”
Av: Philip Pullman
”Lyras färd” är Del 1 i den nya fantasyserien ”Boken om stoft”, som utspelar sig före den klassiska trilogin ”Den mörka materian” som brukar kallas för Philip Pullmans mästerverk. I den nya serien dyker flera gamla bekantskaper från den tidigare serien upp och läsaren får nya insikter om världen. I boken räddas den sex månader gamla Lyra från sina förföljare av pojken Malcolm. (12–15 år)