Sofia säljer närhet: ”Målet är inte sexuell upphetsning”
Bild: Linnéa Tammerås (montage)
Dagens ETC
Hon skedar stressade småbarnspappor och bjuder in karriärkvinnor att njuta av kravlös beröring.
Clara Lee Lundberg träffar njutningsterapeuten och närhetsinstruktören Sofia Kreissl som hävdar att det är kapitalismens fel att så många lever utan fysisk beröring.
– Om någon får stånd när de njuter så är det också välkommet.
Vad säger det om ett samhälle att det finns gosinstruktörer, njutningsterapeuter, dödsdoulor och heartbreakcoacher? Tjänar de pengar på den nedmonterade välfärden, eller gör dem samhället en tjänst?
I den här reportageserien träffar Clara Lee Lundberg yrkespersoner som alla jobbar med mänskliga behov som staten inte vill eller kan ta hand om. Detta är del 1.
–Jag skulle vilja att du ska smeka mig lätt över hela kroppen, och sen vill jag ligga sked här på madrassen och borra in mitt ansikte i ditt hår.
– Ok, det är jag villig att göra. Om du vill får du ta av dig kläderna för att känna dig mer bekväm, men kalsongerna måste du behålla på.
Så kan det låta när Sofia Kreissl tar emot en klient i sin källarlokal på Östermalm. Hon kallar sig njutningsterapeut och på hennes hemsida under fliken Sensuell massage kan man läsa följande:
”Hos mig får du upptäcka en ny dimension av njutning som går genom hela din fantastiska kropp. Energiorgasmer är ett sätt att benämna det på och för dig som är mer teknisk kan vi prata om nervsystemet. Du expanderar din njutningspotential och genom medveten andning, ljud och beröring väcker vi njutningsfulla känslor som kan upplevas erotiskt. Det kan vara avslappnad njutning eller mer extatisk.”
Och det är här, i det lilla rummet med dämpad belysning, massagebänk, avslappnande musik och kuddhörna, som Sofia Kreissls terapeutiska njutningsarbete äger rum.
Hon jobbar med att tillfredsställa okända människors närhetsbehov, men är väldigt noga med att det inte handlar om något sexuellt.
– Märker jag att någon blir sexuellt upphetsad så leder jag bort hen därifrån och säger ”jag har full förståelse för att du blir upphetsad och vill mer, men det är inte därför vi är här.” Jag hjälper mina klienter att förstå att njutning och sex är inte samma sak. Njutning och erotik är en sak, sex är en annan.
Är inte en erotisk, njutningsfull massage en slags sexuell upplevelse ändå?
– Det behöver inte vara det. Erotik kan vara ett älskande av den egna kroppen också. Jag erbjuder människor att uppleva kroppslig njutning i ett nytt perspektiv bortom det sexuella – där könet ofta är i fokus och målet är orgasm. Men egentligen har hela vår kropp en fantastisk njutningskapacitet och de klienter som har njutit mest av sina kroppar här har ofta njutit med ryggraden eller andra delar av kroppen. Men om någon får stånd när de njuter så är det också välkommet och inget att skämmas över. Även om målet inte är sexuell upphetsning eller orgasm så kan våra kön bli blodfyllda eller våta ändå, det är en kroppslig och biologisk reaktion som vi inte kan styra över. När det händer så låter jag det bara vara, behöver inte kommentera eller försöka göra något åt det.
Och om någon vill berätta om en sexuell fantasi för dig?
– Det är också helt ok.
Så vad är egentligen skillnaden mellan den njutning du erbjuder dina klienter och prostitution?
– Min avsikt är inte att hetsa upp personen sexuellt, vilket är huvudfokus i prostitution. Där är utlösningen och orgasmen själva målet. Dessutom jobbar jag utifrån Samtyckeshjulet som jag också är utbildad inom. Jag gör aldrig något mot min vilja. Det skulle däremot vara svårt att jobba med samtycke som prostituerad, och befinner man sig i en ekonomiskt utsatt position som de absolut allra flesta prostituerade gör är det i princip omöjligt.
Samtyckeshjulet är en modell för personlig gränssättning som kan användas både i sexuella och icke-sexuella sammanhang. Det handlar om att på ett tydligt och respektfullt sätt verbalt uttrycka vad man skulle vilja eller inte vilja ha, och vad man är villig eller inte villig att ge.
– Jag skulle aldrig kunna jobba med det här utan Samtyckeshjulet. Om en klient ber mig om något som jag inte är villig att ge så säger jag det. Samma sak om någon börjar dra iväg åt ett sexuellt håll, då sätter jag stopp, och i enstaka fall har jag tvingats be personen gå härifrån. Det kräver mycket av mig som njutningsterapeut att se till att det inte kommer in någon sexuell energi i situationen. berättar Sofia Kreissl.
Majoriteten av hennes klienter är män mellan 40 och 50 år, några är singlar och andra lever i parrelationer. Många kommer direkt från jobbet, och de flesta har inga problem med att uttrycka vad de vill ha när de väl har fått lära sig hur de kan förmedla det.
– De flesta kommer till mig för att de vill slappna av, varva ner och få njuta av beröring och närhet. Jag vet också att ett fåtal av mina manliga klienter är sexköpare, men att de vill utforska något annat med mig. Dessutom är ju sexköp olagligt och väldigt stigmatiserat, så av den anledningen tror jag också att det känns tryggare att komma till mig, säger Sofia och fortsätter:
– Män är också generellt mer avslappnade, när jag bjuder in en manlig klient till att uppleva njutning säger han ofta ”oh, vad härligt”. När jag säger det till mina kvinnliga klienter reagerar de ofta med ”ok, vad jobbigt, vad måste jag göra då, vad finns det för krav på mig nu?”.
Varför är det så, tror du?
– Jag tror att vi kvinnor uppfostras till att sätta våra egna behov åt sidan, och vi har väldigt höga krav på oss själva. Kvinnor behöver lära sig att ta mer initiativ och våga uttrycka sina behov, typ ”här är jag, jag vill ha det här, det här tycker jag om, det här tycker jag inte om.” Det kan man träna på tillsammans med mig. Jag hoppas att den yngre generationen kvinnor och tjejer blir bättre på att lära sig säga både nej och ja.
180 minuters sensuell massage hos Sofia Kreissl kostar 3200 kr.
Jag frågar henne om det är det en klassfråga att få närhet.
– Ja, absolut. Män tjänar ju fortfarande mer än kvinnor så det är inte så konstigt att det är fler män som har råd att komma hit. Men det är intressant att du tar upp den ekonomiska aspekten, för jag tror nämligen att kapitalism och bristen på icke-sexuell närhet hör ihop.
Hur då?
– Kapitalismen tjänar inte på att vi avsexualiserar kroppen och lär ut närhet med samtycke. Den tjänar däremot på att vissa människor och deras kroppar uppfattas som attraktivare än andra, och att vi måste sträva efter att bli som dem för att få tillgång till närhet och intimitet. Företagen gör vinster på budskapet att vi inte duger att beröras som vi är, och att vi måste lägga massa pengar på kläder, träning, hårborttagning, parfym, smink, hudvård, naglar, tandblekning och frisyr för att vara fräscha och attraktiva nog för att vara värd att beröra. Jag brinner för att lära ut närhet med samtycke för alla kroppar, för alla kroppar är värda att få beröring – oavsett hur de ser ut.
Det låter sympatiskt, men vad händer om det kommer en klient till dig som du faktiskt tycker är motbjudande, som kanske luktar illa eller som du direkt känner att du inte vill vara nära?
– Det är ingen som betalar 3 200 kr för en session och kommer hit och luktar illa, det har aldrig hänt. Men jag gör inte åtskillnad på kroppar, jag skulle kunna ta hand om en uteliggare och ge hen närhet också. Det handlar om omsorg och medmänsklighet, du kan ju inte som undersköterska inom vården säga ”fy fan vilken äcklig pissig gubbe, honom tänker jag inte röra.” Om man jobbar med människor måste man kunna sätta sina egna behov åt sidan, kan man inte det ska man inte jobba med kroppar på det sättet som jag gör. När jag är i min roll som njutnings-terapeut är jag där för den andra personens skull, då är det hans eller hennes behov som är i fokus.
Man kan ju lätt bli kär i någon som ger en njutning och som är inkännande och mjuk. Har klienter blivit kära i dig?
– Ja, det har hänt att klienter har blivit förälskade i mig. Då pratar vi om det och jag förklarar att jag inte är tillgänglig. De är ju vuxna människor som får ta ansvar för sina egna känslor, jag är jättetydlig i min ståndpunkt.
Sofia Kreissl utstrålar lugn och trygghet, hon verkar genuint älska det hon gör. Jag blir nyfiken på vad som fick henne att välja det här spåret.
– Jag är utbildad gymnasielärare i spanska och jobbade som det tills för ungefär sex år sedan. Då började jag och min man i parterapi med fokus på Samtyckeshjulet för att lära oss att kommunicera bättre kring våra behov och gränser. Jag blev helt såld på det, utbildade mig inom det och gick massagekurser. För mig var det revolutionerande att upptäcka hur man kan utforska kroppslig närhet, beröring och intimitet med hjälp av samtycke!
För många är beröring väldigt intimt och något man bara delar med sin familj, partner och kanske vänner. Men med din verksamhet så ifrågasätter du ju hela idén om att fysisk närhet är något exklusivt. Hur ser din man på att du gosar med främmande män på arbetstid?
– Han är okej med det, han vet att det är viktigt för mig att få göra det här. Dessutom är han inte själv så gosig och har inte samma närhetsbehov som jag, han har andra sätt att visa kärlek på. Jag tycker att jag ger en jättestor gåva jag till människor, det är svårt att få närhet på det här sättet i samhället, och många lever stora delar av sina liv ensamma och utan fysisk beröring.
Ja, varför ser det ut så? Vad tycker du att det säger om ett samhälle att människor måste gå till en njutningsterapeut för att få närhet?
– Jag tror dels att det har att göra med den mänskliga utvecklingen att göra, vi inte lever i flock längre. I bondesamhället levde vi i stora familjer som levde tätt inpå varandra – precis som man fortfarande gör i många delar av världen – och fick liksom närhet på ett naturligt sätt. Idag, efter den industriella revolutionen och moderniteten, bor många ensamma och vi behöver inte varandra på samma sätt för att överleva. Sverige är ju också ett land där vi har väldigt lite kroppskontakt, det känns som att det finns en kulturell och social rädsla för naturlig beröring.
Du tjänar ju pengar på denna utbredda ensamhet och brist på beröring och närhet. Borde inte samhället och staten också ta ansvar och göra något för att hjälpa människor med detta?
– Jag tjänar inte så mycket på det här, det är inte så lukrativt direkt. Jag tror absolut att det finns saker man kan göra på ett större plan, samtidigt frågar jag mig vilken möjlighet till samtycke en person som är anställd har möjlighet att utöva? Men rent konkreta saker som man skulle kunna göra med statliga eller kommunala medel är ju att erbjuda gamla och sjuka gratis massage, utbilda vårdpersonal i olika beröringstekniker och lära ut samtycke i skolorna. Själv håller jag i Cuddle partyn en gång i månaden där jag lär ut fysisk beröring utifrån Samtyckeshjulet, till de är alla välkomna!
Cuddle party, eller gosparty som man skulle kunna översätta det till på svenska, är träffar för människor som vill ge och ta emot beröring i ett icke-sexuellt sammanhang. Sofia Kreissl är certifierad ”Cuddle party facilitator” och har arrangerat träffar i flera år.
– Cuddle partyt är ett tryggt utrymme där vi med hjälp av tydliga strukturer och regler får lära oss att kommunicera kring närhet och beröring. För många blir det en plats där man kan träna på att sätta gränser och lära känna sig själv och sin kropp. Vi rör aldrig någon annan utan att ha fått hens samtycke först, och vi har alltid rätt att säga nej.
Men precis som att du ibland tar emot klienter som försöker skapa sexuell stämning, och som du i värsta fall måste be gå hem, borde det väl också finnas en risk att personer som vill ragga eller har sexuella avsikter söker sig till dina träffar?
– Absolut, det händer! Men det är mitt ansvar att se till att upptäcka det och säga till personen ifråga. Under de Cuddle partyn som jag ordnar sitter jag alltid så att jag har översikt över rummet, och dessutom har jag ofta en eller två assistenter som också ser till att det är tryggt och respektfullt. Till skillnad från i övriga samhället är det mycket lättare att upptäcka sådana beteenden på ett Cuddle party eftersom vi kommunicerar hela tiden, då är det inte lika lätt att säga ”oj, jag råkade visst röra dig”.
Vad gör du om ser att någon inte respekterar reglerna eller går över andra deltagares gränser?
– Det är lite olika. Ofta går jag fram till personen och säger ”du glömde fråga” eller ”jag såg att något hände där”. Oftast går det bra och personen gör inte om det. De flesta vill ju göra rätt, men ibland glömmer man och då behöver man bli påmind. Men jag minns en medelålders man som redan från start betedde sig respektlöst och jag fick säga till honom flera gånger när han rörde folk, inklusive mig, utan att ha fått samtycke. Jag märkte också att han började följa efter en ung tjej och efter flera tillsägningar bad jag honom att lämna rummet och gå hem. Han vägrade först så jag fick dra ut honom! Det är jag som har det yttersta ansvaret att mina träffar ska vara trygga platser där man just kan öva på att sätta gränser och veta att de alltid respekteras.
Det är dags att avsluta intervjun, Sofia Kreissl måste förbereda sig för att ta emot dagens första klient. Men innan jag och fotografen Linnea lämnar källarlokalen på Östermalm bjuder hon in oss till ett Cuddle party som hon ska ordna dagen därpå.
– Då får ni se hur beröring med samtycke funkar i praktiken. Vem vet – ni kanske själva vill vara med, säger hon och ler.
Del 2, imorgon: Följ med till ett av Sofia Kreissls gospartyn.