BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag känner igen kampen, det är samma kamp som vi samer för hemma i Sverige. Utvinningen av naturresurser har blivit mycket värre de senaste åren och det enda sättet för oss att kunna påverka, det är att gå ihop, säger Sofia Jannok där hon sitter och kurar i ett tyst rum efter att nyss ha genomfört en intervju i radio. Under samtalet med ETC Umeå befinner hon sig i Wisconsin, efter några hektiska dagar i Standing Rock. Utomhus lyser höstfärger. Som i Umeå, säger hon, fast det är varmare.
Följt siouxernas kamp
Sofia Jannok har följt siouxernas kamp mot oljeledningen. Hon har vänner bland dem sedan tidigare och kom till reservatet som en av tre i en samisk delegation för att visa sitt stöd.
Protesterna i Standing Rock har fått ett hårdhänt bemötande från myndigheterna – polisen har sammanlagt gripit runt 100 personer för att ha inkräktat på annans mark. Sofia Jannok var dock inte på plats förra veckan när tungt beväpnade poliser grep 20 personer på en gång, och det var inte heller de andra två samiska representanterna, Sara Marielle Gaup Beaska och Inger Biret Kvernmo Gaup.
– Det är som om myndigheterna vill gillra fällor. Vägen till platsen är allmän, men så fort man kliver ur bilen och nuddar diket inkräktar man på annans mark. Det finns ett intresse av att måla upp urbefolkning som "troublemakers", men demonstrationerna har varit helt fredliga från siouxernas håll, säger Sofia Jannok.
Sofia, Sara och Inger deltog i stället i en ceremoni, där de överräckte en kaffepåse i skinn, en kåsa, och en flaska med källvatten från Sápmi till Standing Rocks rådsledare Dave Archambault II.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Vi sade till dem att vi vill visa världen att vi har hört er, och vi har sett er. Det här angår oss alla.
Sofia Jannok är ursprungligen från Gällivare, men har bott i Umeå sedan 2011. Hon sjunger oftast på nordsamiska om samiska erfarenheter – om hur gruvnäringen tränger undan rennäringen, om rasismen och om fördomar och okunskap som samer ofta möter i Sverige. Tidigare i år gav hon ut den kritikerhyllade skivan Orda – This is my land, som skärpte det politiska tonläget ännu ett snäpp.
Men i Standing Rock kan Sofia slappna av och gå i kolt utan obehagliga kommentarer. Där kommer folk i stället fram och ställer frågor utan elaka undertoner, säger hon. Nu i Wisconsin är hon inbjuden av Northland College i Ashland för att sjunga i en kyrka – en liten intim konsert på en plats där hon också kan passa på att träffa fler som tillhör en ursprungsbefolkning. I lägret i Standing Rock sammanstrålade hon med vänner från Amazonas, Ecuador. Där möttes USA, Sydamerika och Arktis under samma tältduk!
– Det är en otrolig styrka att träffa andra som känner samma sak. Det ger hopp och pepp att mötas och kämpa tillsammans. Vi urfolk har mycket gemensamt – för oss är vattnet och marken vi bor på heliga, det är ingenting exotiskt med det.
Vidare till Kiruna
När Sofia Jannok kommer hem i helgen ska hon direkt vidare till Kiruna. I helgen är det nämligen galapremiär för SVT:s nya dramasatsning Midnattssol, där hon spelar en nåjd. Därefter bär det av hem till Umeå. Senare i oktober drar hon igång sin höstturné. Men den samiska flaggan har hon lämnat kvar i Standing Rock, som en symbol för solidaritet mellan ursprungsfolk.
– Protesterna är vår chans att komma samman – det är inte bara en slags hippieresa. Nu vajar så många flaggor längs huvudleden i reservatet så att det knappt finns plats mer.