Södra Bergens Balalikor bildades 1969 i Stockholm och har spelat och turnerat sedan dess och består i dag av omkring 30 medlemmar. Till Bångbro Folkets hus hade 25 av dem tagit sig i lördags för att ge konsert arrangerad av Ljusnarsbergs Kammarmusikförening vars nuvarande ordförande Thomas Lundkvist var med och grundade orkestern 1969. Han bor numera i Spannarboda och gjorde också ett bejublat soloinhopp och bjöd på nävermunspel kompat av enhandsdragspel. Annars var det mer traditionella ryska tongångar och instrument som hördes.
– Jag började i orkestern 1979 och det är första gången vi är i Bångbro. Fantastiskt roligt att spela för en så entusiastisk publik, säger Jonas Nyberg.
Kärlek blir pannkaka
Publiken fick höra de tresträngade instrumenten balalaika och dess föregångare domran uppbackade av dragspel, slagverk och flöjter. Alla musiker var klädda i färgstarka folkdräkter, kvinnorna i fotsida dräkter och männen i de knapplösa skjortorna som förknippas med rysk tradition. När tolv kvinnor ställde sig längst fram på scenen och sjöng en smäktande rysk kärlekssång av hjärtans lust fick publiken veta att den för övrigt blev årets låt i Sovjetunionen 1971. Vi fick också veta att ryska kärlekssånger ofta handlar om blinier, det vill säga ryska pannkakor. Rysk kärlek verkar ofta bli pannkaka, som Jonas Nyberg förklarade för publiken.
– Vi tränar vanligtvis en gång i veckan, på onsdagskvällar och ger mellan 15 till 20 konserter per år. Nu när Olga Pilitsyna är med har vi tränat lite mer, sade han efter konserten.
Olga Pilitsyna hörde Jonas Nyberg när han blev inbjuden att sitta i juryn på en folkmusiktävling på musikhögskolan i Petrozavodsk som ligger i ryska Karelen nordöst om Sankt Petersburg. Han fastnade genast för hennes sätt att spela på domra, som till skillnad från balalaikans platta, har rund botten på resonanslådan, och bjöd in henne till konsert med Södra bergens Balalaikor.
– Vi har tre mål med vår verksamhet, ett att spela rysk folkmusik som vi alla gillar, två att umgås, spela i orkester är ett underbart sätt att göra det på, och tre att komma ut och ge konserter, säger Jonas Nyberg.
Fick sätta in extrastolar
Att balalaikorna drog publik var det ingen tvekan om. Arrangörerna fick sätta in extrastolar och den knappa två timmar långa konserten hade paus mitt i där det fanns kringlor och andra ryska bakverk att smaka på och ryskt te att dricka till. Inget svenskt folketshuskaffe alltså. Det verkade ingen i publiken sakna denna kväll i den ryska folkmusikens tecken.
Enkät: Vad tyckte du om konserten med Södra Bergens Balalaikor?
Annelie Hammarberg, Fellingsbro
– De var jättebra. Glad och färgstark musik precis som deras kläder.
Sara Sporre, Nora
– De är förknippade med min barndom. Jag hörde dem första gången när jag var tre år, i Uppsala. Konserten var jättebra.
Moa Rudebert, Jerle
– Thomas Lundkvist ande svävar över Södra Bergens Balalaikor. Underbart med alla olika instrument och kläder.
Elin Duberg och Kjell Duberg, Nora och Järle
Elin: – Det var första gången jag hörde dem och jag blev inte besviken. Det var en upplevelse.
Kjell: – Jag för min del hörde dem första gången 1974 i Göteborg och det var roligt att höra dem en gång till.