– Vi tror starkt på idén om omfördelning. Att omfördela solljus från dagen till projektorljus när det blivit mörkt är en konkret bild av omfördelning av överskottet från dag till natt, säger Kalle Brolin, som tillsammans med sambon Kristina Müntzing utgör konstnärskraften bakom Sunshine Socialist Cinema.
Kalle Brolin berättar att de visar konstnärliga filmer eller andra filmer som lämpar sig som utgångspunkt för debatt och diskussion. Ofta handlar de om ekologi, men också samhällsförändring och politiskt filmskapande är återkommande teman. Även om namnet på bion mer än väl antyder en socialistisk grundhållning så är Kalle Brolin och Kristina Müntzing helt ointresserade av att bli propagandamegafoner.
– Nej, vi visar inte propagandafilm, eller så gör vi det, men då är det för att diskutera filmerna just som propaganda. Jag tror på debatt och i den vänstern jag träffar på och umgås med är det jättemycket debatt. Mitt utifrånperspektiv på högern och liberalismen är att de har en mer enad front utåt. Väns-terns skillnader ligger mer öppna. Propagandistiskt är det kanske en svaghet, men för att en rörelse ska utvecklas och gå vidare är det en styrka.
Stammisar till varje visning
Paret Brolin-Müntzing bor sedan förra året i Malmö, men båda kommer från Nordvästskåne och har kvar huset i Höja där de flesta visningarna äger rum. Där har de fått en rad stammisar från byn och trakterna omkring som kommer på varje visning. De har också startat ett bibliotek där besökarna på filmkvällarna kan låna böcker som är kopplade till filmernas teman.
– Inget av det här började som något superseriöst projekt, men när man fortsätter år efter år så blir det mer seriöst allteftersom, säger Kalle Brolin och berättar att de under hösten kommer att resa till Mozambique, Colombia och Ryssland för att visa film.
Krossa kapitalismen
Förra helgen deltog de på Kristianstads Kulturnatt. Bland annat visades filmen Makwayela för första gången i Sverige: en antropologisk film från sent 70-tal där arbetare utanför en fabrik i Mozambique dansar och sjunger om hur de ska krossa kapitalismen.
– Filmen är av Jean Rouch och han var en av de första antropologerna som försökte komma bort ifrån exotiserandet. Man hör om en antropolog som filmat en rituell dans i Afrika och föreställer sig kanske fördomsfullt att några onda andar ska drivas ut, men här är det kostymbyxor och skjorta och det handlar om att driva ut kapitalismen.
”Det finns alltid kopplingar”
Socialist Sunshine Cinema undersöker kopplingar mellan det extremt lokala och det världsomspännande.
– Vi tittar gärna på det lokala och vilka förgreningar det har ut i världen. Då går det att till exempel hitta kopplingar mellan Ängelholm och hur man uppfann bossanovan i Brasilien. Det finns alltid kopplingar. De kan vara konkreta, eller ibland bara associativa, säger Kalle Brolin.
Mer information finns på bloggen sunshinesocialistcinema.wordpress.com.