På måndagskvällarna bänkar sig drygt fem miljoner britter framför tv-serien Benefits Street, Bidragsgatan på svenska. Serien handlar om James Turner street i Birmingham där 90 procent av de boende får någon form av bidrag. Channel 4:s tittarsuccé har skapat en kritikstorm i Storbritannien med krav på nedläggning och demonstrationer utanför produktionsbolagets huvudkontor i London. Kritiker menar att programmet i högsta grad är politiskt och används som slagträ för att minska på bidrag och stoppa invandring. Benefits Street har kallats misärporr och Channel 4 anklagas för att utnyttja fattiga för simpel underhållning.
– Det är vidrigt och ger inte en rättvisande bild av hur gatan är. De får den att framstå som hemsk, och det är den inte, säger Hyacinth Rattray, som medverkar i programmet, till The Guardian.
Debatten svällt
Debatten har svällt över Storbritanniens gränser och flera svenska medier har uppmärksammat tv-serien den senaste månaden.
Max Lagerbäck, presschef på TV3, säger att hans kanal inte har planer på att producera eller köpa in något liknande.
– Om frågan är: Kan man göra dokumentär av sociala missförhållanden? Då är svaret ja. Men vill man göra underhållning av sociala missförhållanden så nej, absolut inte, säger han.
I de fyra avsnitt av Benefits Street som hittills sänts porträtteras bland annat utslagna missbrukare och utnyttjade romska gästarbetare. Serien skildrar närgånget människor som super upp sina bidrag, snattar och odlar cannabis i sovrummet. Polisen i Birmingham fick ta emot massor av anmälningar efter första programmet. Channel 4 värjer sig dock mot anklagelserna om misärporr och anser inte att Benefits Street ska betraktas som en realityserie om fattiga.
– Det är en balanserad dokumentärserie som rättvist skildrar verkligheten på en gata där majoriteten av hushållen får bidrag, skriver en icke-namngiven talesperson för Channel 4 i ett uttalande.
Men att definiera Benefits Street som dokumentär är inte korrekt, enligt Annette Hill, brittisk professor och medieforskare vid universiteten i Westminister och Lund.
– Jag anser att det främst är reality, men med vissa dokumentära inslag. Tyngdpunkten på privatliv med kriminalitet och liknande är något jag förknippar med dokusåpor. Men man vill också skildra människors verklighet och vardag, säger Annette Hill.
Försvarar serien
En som försvarat Benefits Street är konservativa The Spectators chefredaktör Fraser Nelson. I en krönika publicerad i Svenska Dagbladet skriver han att serien tvingar britterna till självrannsakan eftersom den visar ett havererat välfärdssamhälle där arbete inte längre lönar sig.
– Det första steget för att lösa ett problem är att erkänna det. Och det är möjligt att det är precis vad Benefits Street har hjälpt Storbritannien att göra, skriver han.
Annette Hill, medieforskare, säger att det är ett hälsotecken med en intensiv debatt, men anser att kritiken varit överdriven.
Hon tycker också att det är obehagligt med det näthat som följt i seriens kölvatten. Twittrare har bland annat pratat om att skjuta boende på James Turner street.
– En väldigt ful sida av opinionen visar sig i en del av de politiska kommentarerna, och på sociala medier, säger Annette Hill.
Channel 4 kommer att direktsända en debatt från James Turner street i samband med att seriens sista avsnitt visas den 10 februari.