Mediejättarna Mittmedia och Schibsted skapar en superkoncern med Svenska Dagbladet och 28 morgontidningar. Samarbetet ökar ägarkoncentrationen, menar Dagens ETC:s ledarskribent Göran Greider, som också är chefredaktör för Dalademokraten.
– Snart kommer Mediesverige helt domineras av endast tre–fyra stora spelare till skillnad från dagens åtta–nio, säger han.
Mittmedia expanderar kraftigt och äger idag i princip alla tidningar i norra Sverige. Tidigare i år blev koncernen även delägare i Promedia och kontrollerar därmed ytterligare tio tidningar i Mellansverige. Nu går Mittmedia ihop med norska Schibsted och bildar en helt ny koncern. Schibsted bidrar med Svenska Dagbladet och Mittmedia med sina morgontidningar i norra Sverige samt aktiemajoriteten i dotterbolaget Promedia.
– Med ett sådant samarbete skulle vi kunna erbjuda bättre annonslösningar, säger Raoul Grünthal, koncernchef Schibsted Sverige, i ett pressmeddelande.
Fler sammanslagningar
För ett år sedan slogs Helsingborgs Dagblad samman med Sydsvenskan och nu går alltså Svenska Dagbladet samma väg. Affären är ännu ett led i oroande utvecklingen, menar Göran Greider, ledarskribent i Dagens ETC och chefredaktör för Dalademokraten som ägs av Mittmedia.
– Vi lever i en värld av hungriga medieimperier. Det handlar om att växa eller dö och vi kommer se fler sammanslagningar.
Men Jonas Ohlsson, forskare på medie- och kommunikationscentret Nordicom, är inte lika oroad.
– På en principiell nivå kan man säga att fler tidningar fördelas på färre händer. Men jag kan inte spontant se att det skulle vara någon stor entydig fara med just den affären, säger han.
Men innebär inte affären att små spelare har svårare att slå sig in?
– Jag tycker inte vi sett det riktigt, i alla fall inte lokalt. Det finns en tillväxt av små lokala aktörer.
”Tidningarna strömlinjeformas”
Men Göran Greider har sett effekterna av Mittmedias expansion med egna ögon när de köpte upp Dalademokraten.
– Det var tidningens räddning men det kom med ett pris. Det är såklart inte så att Mittmedia har en politisk styrning. Risken finns istället i strukturen. En strömlinjeformning av tidningarna, makten centraliseras. Det blir färre arbetsgivare och det tystar debatten.