"Tro inte allt du läser på internet bara för att någon säger att en känd person har sagt det."
USA:s landsfader Benjamin Franklin passar på att göra ett muntligt tillägg när han skriver under självständighetsdeklarationen den 4 juli år 1776.
1835
För att locka fler prenumeranter till sin tidning så valde New York-baserade The Sun i augusti år 1835 att publicera sex artiklar om att forskare upptäckt liv och på månen. I artiklarna stod det att man upptäckt både enhörningar och människor som såg ut som fladdermöss.
Efter en månad berättade tidningen att allt var en bluff, men prenumeranterna stannade kvar och därmed gjorde The Sun en riktigt bra affär.
"Alla negativa under-sökningar är fejkade nyheter!"
USA:s president Donald Trump, som har koncentrerat både sin presidentvalskampanj och sin ämbetsperiod så här långt med att anklaga medier för att sprida fejkade nyheter, gör klart på Twitter att alla opinionsundersökningar som visar ett negativt resultat för president Trump är påhittade.
Gammalt fenomen som har fått nytt liv
Fejknyheter och alternativa fakta har kallats lite olika saker under historiens gång, man har bland annat använt sig av begrepp som desinformation och propaganda för att beskriva fenomenet. Den första fejknyheten kan härledas till 33 år före Kristus, då Octavianus (senare kejsar Augustus) bedrev en smutskastningskampanj mot sin förre vapendragare Marcus Antonius.
Även påvedömet fattade hur fejknyheter kunde gagna de egna syftena. År 700 påstod de att härföraren Konstantin den store 400 år tidigare hade skrivit ett dokument som förde över makten över romarriket till påven. Dokumentet kallas idag för den "Konstantinska donationen" och är rakt igenom falskt.
Fejkade nyheter som inkomstkälla
Allt fler företag ser potentialen i fejkade nyheter. Internationella tidningar kan betala tusentals kronor för att till exempel publicera ett viralt filmklipp, vilket har lett till att företag arrangerar egna vardagliga händelser och lägger ut på nätet i hopp om att folk ska tro att det är äkta och sprida det vidare. Just det hände i en uppmärksammad video där en kvinna hämnas på några män som sextrakasserat henne. I videon sliter hon loss sidospegeln på männens bil, men i verkligheten är att regisserat, enligt tidningen The Guardian som blev erbjudna att publicera videon för 4 500 kronor.