– Det är gott! Om den är vällagad. Och det är praktiskt om man är många, alla äter samtidigt. Tradition visst, men man slipper också stå med förkläde på över grytorna när gästerna kommer, säger Anders Segerberg.
– Och så är den snygg. Det är maffigt att ställa fram en smörgåstårta, säger Malin Lyckarp Segerberg.
Smörgåstårtan i sin någorlunda nuvarande form sägs ha uppstått på ett konditori i Härnösand i mitten av 1960-talet och blev trendig på 70-talet. Fyllningen på den numera traditionella kalasrätten har varierat i olika delar av landet, var det ont om skaldjur kunde det bli köttbullar på istället.
Anders Segerberg startade Smörgåstårtsfabriken i Sandarna för drygt åtta år sedan.
– Jag arrenderade ett café för 30 år sedan och gjorde då några smörgåstårtor efter deras recept. De var fruktansvärt äckliga. Det var legymsallad, inlagda bär och inlagda päron... Det blir för sött. Smörgåstårtor kräver en balans mellan alla fyra smakerna, konstaterar Anders.
En renässans för smörgåstårtan
I somras tog dottern Malin studenten från ett ekonomiskt gymnasieprogram och började jobba i sin pappas verksamhet. Hälften av kunderna är företag, hälften privatpersoner. Malin föredrar en modernare italiensk tårtvariant med mozzarella, lufttorkad skinka och kräftstjärtar. Anders skulle, liksom väldigt många av kunderna, välja en med räkor och lax. Tre lager bröd, två lager fyllning och ordentligt med mat ovanpå. Anders tycker att det blivit en renässans de senaste fem-tio åren. Och hemligheten är råvarorna.
– Du måste ha bröd och goda fyllningar som fungerar ihop. Om du exempelvis har tonfiskröra och leverpastej i samma så får du nog ge den till husdjuren, säger Anders.
Crabfish är ett skällsord, och det får inte vara för mycket majonnäs. Anders talar med avsmak om den gamla solgula majonnäsen på burk.
– Den vi åt på 70-talet var för sur, det ska gå att doppa en jordgubbe i den och då ska den bara förstärka jordgubbens smak, säger Anders som inte har några mejeriprodukter i sin.
Far och dotter delar en passion för mat. Malin bakar gärna och tycker inte om upprepning utan lagar helst nya maträtter. Anders har byggt ett utekök med grill i Grimmeredsträdgården och är för tillfället mest inne på fyllt kött.
Butiken har nio varianter av smörgåstårtor. Allt från vegetarisk till rostbiff, en fransk med mycket ost och den mer klassiska med skinka, ost och räkor. Viktigt är att alla tårtor är precis likadana, år efter år.
– De flesta kunder kommer ju inte en gång i veckan utan snarare en gång per år, så vi vill ge samma smakupplevelse. Alla människor har ju matminnen. En kund frågade om vi bytt ost i fyllningen sedan senast. Vi började forska och det visade sig att den vi fått var lagrad två månader längre, säger Anders.
Nu funderas det på en ny kycklingvariant, eller en som påminner om Caesarsallad.
Som godast efter tre-fyra dagar
Anders menar att de färdiga rörorna höll på att bli smörgåstårtans död på 1990-talet. Konstgjorda smaker och räksallad utan en siktad räka i blir inte gott. Efter att ha prövat sig fram konstaterar han att de egna smörgåstårtorna är som allra godast efter tre till fyra dagar. På den sjätte dagen börjar det bli svårt att skilja brödet från fyllningen.
Nästa vecka är det smörgåstårtans dag, fast den instiftades för bara ett par år sedan. Malin konstaterar dock att det är högst tryck i studenttider och strax före jul då julledigheten ska firas in. Fast inte för alla.
– Vi har en kund som köper en åttabitars på fredagar. Sedan äter han den själv. Fredag, lördag och söndag – han tar sig en bit när han blir sugen, säger Anders.