Rytmisk gymnastik kan beskrivas som en blandning av kroppskontroll, taktkänsla och säkerhet med redskapen boll, band, rep, käglor eller tunnband. Aksana Lodhi förklarar att handhavandet med de olika redskapen poängsätts på olika sätt, som att bollen ska rulla på kroppen i raka fina linjer, bandet inte får nudda golvet, att käglorna hela tiden måste vara i rörelse eller att tunnbandet inte får vibrera när det kastas upp i luften.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Hela den rytmiska gymnastiken handlar om fina linjer och redskapen måste handhas med rätt teknik, säger hon.
Det var alltså att få till den kombinationen som de tre gymnasterna från Stråssa gymnastikförening lyckades bäst med i hela Sverige. Winny He och Maja Svensson tog tillsammans med Wilma Skanse guldet i juniorklassens lagtävling och Alma Wernborg vann dessutom ihop med Maja Svensson i duoklassen.
– Det var jättekul att vinna. Vi har kämpat så hårt och nu blev det SM-guld, säger Maja Svensson.
– Jag och Maja vann ju i duoklassen och där kör två gymnaster programmet samtidigt på mattan. Det gäller att vi är synkroniserade.
– Vi hade Crazy Frog som musik till programmet, vi är lite crazy, säger Alma Wernborg.
– Domarna ger poäng om man tar en risk genom att kasta upp redskapet och samtidigt gör en piruett under kastet medan redskapet är uppe i luften, säger Winny He.
Hon förklarar att domarna bedömer svårigheter i programmet som består av hopp, piruetter, balanser och dessutom bedöms hur viga gymnasterna är. Att bli bäst i Sverige kräver mycket träning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag kör tretimmarspass fem dagar i veckan och har tränat rytmisk gymnastik sedan jag var sex år gammal, säger Winny He.
Drömmen för 15-åriga Winny He är att i framtiden få tävla i OS även om hon vet att det krävs mycket för att nå det målet.
– VM är kanske ett lite mer realistisk mål, säger hon.
Hennes tränare Aksana Lodhi vet vad som krävs för att nå de stora tävlingarna. Hon kom på fjärde plats OS i Atlanta 1996 som en i det vitryska laget som deltog i tävlingarna.
– Jag kom till Sverige 2005 och flyttade till Lindesberg när den nya arenan blev klar och har varit här i sex år, säger Aksana Lodhi.
– För att bli riktigt bra krävs många timmars träning, det gäller att slipa, slipa och åter slipa på detaljerna. I rytmisk gymnastik måste allt klaffa och förutom det tekniska så ska gymnasterna ha utstrålning och programmet ska vara estetiskt vackert, fortsätter hon.
Rytmisk gymnastik
I morgon finns chansen för alla som är i Lindesberg att själva uppleva rytmisk gymnastik och se de nyblivna svenska mästarna från Stråssa gymnastikförening. Tävlingarna börjar klockan 09.00 i Lindesbergs arena och håller på till 18.00. Det är fri entré.