– Många tror att jag har sommarpratat förut. Mina föreställningar är ju lite som ett sommarprat fast live, och jag gör ju krönikor och Tankar för dagen i radion så folk är vana vid min röst. Men det här är faktiskt första gången som jag sommarpratar.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Att sommarprata blir för Emil Jensen en chans att slippa vara ensam i sitt arbete.
– Jag tycker att det är underbart att få bolla med en redaktör och producent. Det är så roligt att ha kollegor! Det är lätt att få för sig att man själv är den som har bäst koll på sitt eget material, men så är det inte. Det behövs friska ögon och öron.
Förutom att sommarprata gör Emil Jensen åtta spelningar under sommaren, och i höst släpper han nytt album. Skivsläppet följs av en omfattande turné Sverige runt med föreställningen Flyktpotatis. Föreställningens namn har en lustig och konkret bakgrund.
– När jag var liten trodde jag att klyftpotatis hette flyktpotatis. Att vrida på det ordet har varit som en trampolin in i texterna.
Stockholm känns ibland som en retuscherad stad. Alla är unga, smala, välklädda, upptagna. I morse hajade till när jag fick syn på en gammal människa som inte verkade ha mycket pengar och inte heller ha något särskilt för sig. Jag kom att tänka på en av dina nya låtar som handlar om att alla behövs, och där du tar upp de mest udda existenser.
– Var du i Stockholms innerstad? Så är det verkligen där, att man reagerar när man ser någon gammal. Det är så segregerat. Gamla människor nämns sällan när man ska bredda bilden. Jag tycker att det är viktigt att alltid lyfta fram alla variabler.
Att det finns väldigt många som inte passar in i den gängse bilden?
– Det är väldigt trångt i största allmänhet.
I sitt sommarprat driver Emil Jensen tesen att allt inte alls var bättre förr.
– Inte bara konservativa röster blickar bakåt. Nuförtiden kan man träffa på den inställningen i hela spektrat, från vänster till höger, i alla möjliga sammanhang.
– Vi söker oss till det förflutna för att få någon slags tröst. Men det är lite naivt. Det är lätt att hitta exempel på att det inte var bättre förr. För hundra år sedan hade inte svenska kvinnor rösträtt. Jag tror att det är viktigt, särskilt i tider av kris av olika slag, att slå hål på den myten.
Är det inte så att otryggheten kommer först, och sedan nostalgin? Så på ett sätt stämmer känslan av att det har blivit sämre?
– Jo, men då måste vi höja rösten för att öka tryggheten istället för att vurma för det förflutna.
Apartheidsystemet ögonöppnare
För Emil Jensen själv fungerade apartheidsystemet i Sydafrika som en ögonöppnare – och alldeles särskilt det faktum att apartheid faktiskt avskaffades.
Nostalgin kan också vara av personligt slag, menar Emil Jensen.
– Mitt sommarprat är framför allt en berättelse om syskonskap, om min syster. Och även om jag kan längta efter människor som inte längre finns, så vägrar jag ändå gå med på att det var bättre förr.
Jag hörde att Barack Obama mött familjerna till offren för polisens dödsskjutningar och påmint dem om att afroamerikaner i dag faktiskt ändå har det bättre än på 60-talet.
– Jaså. Så Obama har smygläst mitt manus! Det var kanske inte den bästa sortens tröst. För mig handlar det inte om att tvinga på någon något, men att visa på ett annat perspektiv. Det där var Obamas okänsliga tolkning av mitt sommarprat!
Ganska grandiost!
– Du får lägga till en smiley så att folk förstår ironin. Skämt åsido så är det väl ett tecken på hur ängsliga vi är i dag, att man alltid måste försäkra sig om att folk inte missförstår. Men det är också något bra, den medvetenheten. Samtidigt som det kan ta död på det roliga ...
Tycker du att det har varit mycket nostalgi i partiledarnas tal i Almedalen?
– Det verkar så, men jag har bara läst återgivna citat så jag ska inte uttala mig.
Jag reagerade faktiskt, apropå var man kommer ifrån, på att så många av partiledarna i Almedalen talade om saker som ligger så långt från dem själva. Väldigt många har pratat om förorten, där väl få av dem bor. I kontrast till ett sommarprat där alla alltid talar om det som ligger dem närmast.
– Det är lite roligt att det där pågår samtidigt, sommartalen och sommarpraten.
Tänk om de kunde byta plats?
– Ja, tänk vad roligt om någon partiledare helt ärligt ställt sig upp och beskrivit sina tillkortakommanden.