BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag har hållit på med det här med teater så länge, då börjar man titta på pjäser man inte gillar också. Jag gjorde den inbillningssjuke för ett par år sedan och det var något väldigt roligt med den uppskruvade formen som den här 1600-talsdramatiken har. Sedan är Moliere väldigt intressant för att han är väldigt samhällskritiskt i det fördolda. Det är som att det alltid finns två pjäser i hans pjäser. En vanlig ganska fånig komedi och en del som faktiskt har något att säga, och de pjäserna kämpar lite mot varandra.
Du placerar Tartuffe på banken, varför?
– Jag tänkte på Tartuffe som den slipade bedragaren som i originalpjäsen driver med religion och då tänkte jag på bankerna. Jag har som många i min generation hållit på och köpt och sålt bostäder. Man känner sig väldigt liten när man går in på ett bankkontor för att be om att få låna flera miljoner, tills man kommer på att de vill ju det.
– I vår tid är slösa det nya spara. Bankerna gör reklam för att vi ska låna.
Hur trogen är pjäsen originalet?
– Det är inte Molières pjäs över huvud taget. Det är en helt egen pjäs som bygger på handlingen i ”Tartuffe” och rollfigurernas namn. Men den är på rim och så där och har det skruvade tilltalet.
Du har sagt att bankvärlden är som gjord för komedi.
– Det är en absurd värld där alla är skyldiga alla pengar. Finns det ens pengar eller finns det inte? Har banken några pengar?
– Vi lever allihop just nu på pengar som vi förväntas tjäna under vår livstid, de pengarna håller vi på och spekulerar med nu.
Garvar du när du läser ekonomisidorna?
– Ibland så gör jag det. Om man tittar på det på rätt sätt finns det något väldigt parodiskt med allt just nu. Komedi är ju som roligast när man skrattar åt något som är lite allvarligt.
– Jag får nästan dagligen mail om att jag borde låna pengar. ”Dags att förverkliga din dröm” och så vidare. Det är en unna-kultur som vi lever i.
– Förr i tiden när bankerna var reglerade gjorde ju bankerna reklam för att spara. Då hette bankerna ”Sparbanken” och så. Man gav barn en sparbössa och man fick ränta. Nu står det ”ingen kontanthantering” de vill inte veta av våra pengar.
– Det är en ganska svår grej att förstå att våra lån är bankens kapital. Vi är en liten teater, vi förväntar oss inte att kunna lösa problemet med låneekonomin, men man ska kunna skratta åt det en liten stund. Och visa det absurda, det har ju varit komedins uppgift alltid. Det är clownens uppgift att skratta åt makten.
”Tartuffe på banken” har premiär den 4 november.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.