På lördag, den 12 mars, kommer han till Stpln i Malmö för att hålla en workshop i hur man kan plastbanta sitt hem genom att tillverka olika hushållsföremål i trä. Det blir en dag där deltagarna får jobba med verktyg som kniv, yxa och såg för att på så sätt skapa olika redskap till det egna köket.
– Många av de mindre redskap vi använder i köken, som slevar, skedar, stekspadar och till och med smörknivar, är gjorda i plast. Men det är saker man enkelt kan göra själv och som blir mycket mer miljövänliga då, säger Kalle Forss.
Att tälja i trä ska vara den nya trenden för hipsters, som efter surdegsbakandet och korvstoppning fortsätter på vägen mot mer egentillverkning. Hipsters och alla andra intresserade är också välkomna till workshopen. Vad Kalle Forss önskar är att dagen framför allt ska bli ett möte mellan den rörelse som kallas makers och de traditionella hemslöjdarna.
– De som är verksamma inom den svenska maker-rörelsen håller mycket på med tekniska saker som datorer, programmering och att skriva ut saker i 3D. Vi hoppas kunna sprida kunskap om att man kan göra mycket med enklare saker än så, säger han.
”Ett centrum för hemslöjden”
Kalle Forss är en av fem skånska hemslöjdskonsulenter som sedan ett år tillbaka håller till i det som tidigare var Landskrona järnvägsstation. I den 500 kvadratmeter stora lokalen finns både kontor och utrymmen för aktiviteter av olika slag. Under samma tak finns dessutom stadens hemslöjdsbutik.
– Tillsammans bildar vi ett centrum för hemslöjden, säger Kalle Forss.
I en undersökning som Ungdomsstyrelsen gjorde för några år sedan bland tonåringar så seglade slöjdande upp som ungdomarnas favoritsysselsättning inom det kulturella området. Enligt Kalle Forss var det stora intresset bland de unga inget som var nytt i sig, utan i stället något som först på senare år har synliggjorts.
– Att det här svaret inte har kommit fram tidigare beror helt enkelt på att frågan inte har ställts på det sättet, säger han.
Intresset är stort
Som hemslöjdskonsulent arbetar Kalle Forss bland annat med att utbilda lärare och andra som jobbar med barn i hur man kan hitta på aktiviteter som inbegriper slöjdande i olika former. Han har dessutom varit med och skrivit flera böcker i ämnet.
– Intresset är stort. Jag vet att de böcker vi har gett ut används på många olika sätt i dag, säger han.
Men lusten att själv få arbeta med sina händer och enkla verktyg finns kvar. Kalle Forss ägnar sig mest åt slöjd i hårda material som trä och metall, och har en del egentillverkade föremål i sin närhet.
– Jag har gjort ett par stolar, där jag inte har använt något annat än handverktyg, och som jag är nöjd med. Jag har dessutom flätat några korgar som jag har mycket nytta av, säger han.