BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Strömstyrkan är på 3 000 volt vilket är i nivå med ett djurstängsel och det känns när en sådan stöt träffar inne i munnen, säger Susanna Gustavsson.
Jägaren Reine Pettersson har jagat i 40 år och med hamiltonstövaren Kompis har han jagat hare i fem och ett halvt år. Eftersom hans jaktmarker ligger i ett vargrevir är det nervöst att släppa iväg Kompis på hardrev i skogen utan skydd och därför köpte han skyddsvästen förra året.
– Innan dess var vargarna sändarförsedda och det gick att se var de befann sig. Var de i närheten ställde jag in jakten men så slutade sändaren fungera och då kände jag att jag måste försöka skydda Kompis eller sluta jaga hare, säger Reine Pettersson.
Skyddar mot attack på rygg och nacke
Lösningen blev en skyddsväst med så kallat vargstål. Västen har två rader metallpiggar som löper på varsin sida längs ryggraden på hunden och tanken är att de ska skydda mot vargbett.
– Vargen attackerar först mot rygg och nacke och där ger västen skydd. Men går hunden omkull och blir liggande kommer huggen mot buk och ljumskar och då skyddar inte västen på samma sätt. Men förhoppningsvis har jägaren hunnit fram och kan med sin närvaro avbryta angreppet, säger Per Ahlqvist naturbevakare på länsstyrelsen.
Reine Pettersson har aldrig under alla sina år som jägare varit med om att någon av hans hundar har blivit attackerad av varg.
– Men det handlar om en känsla, att man känner oro för sin jaktkompis. Hunden är som en familjemedlem och nöjet med jakt försvinner om man ska vara nervös för att den ska råka illa ut, säger han.
– Jägare som har utvärderat till oss på länsstyrelsen hur skyddsvästen fungerar pekar ofta på att det handlar om trygghet. Västarna gör att glädjen i jakten har kommit tillbaka och dessutom hoppas man att den ska skydda hunden mot andra djur än varg som till exempel vildsvin, säger Susanna Gustavsson.
Hon förklarar att Länsstyrelsen betalar ut ett bidrag som täcker halva kostnaden för inköp av skyddsväst. En vargstålväst kostar knappt 5 000 kronor medan den elektriska ligger på omkring 9 000 kronor. Det finns fortfarande möjlighet att söka bidrag hos länsstyrelsen.
– Den 15 december måste ansökan ha kommit in till oss för att den ska hinna handläggas innan årsskiftet, säger Susanna Gustavsson.
Hamiltonstövaren Kompis väst köpte Reine Pettersson utan att söka bidrag. Efter lite inkörningsproblem är han nöjd med västens funktion.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Första tiden var Kompis som Bambi på hal is. Han undrade vad det var för påfund och stod blickstilla som om han var rädd att halka omkull men nu förknippar han den med jakt och blir väldigt ivrig och entusiastisk när skyddsvästen kommer fram. Det enda är att den också skyddar Kompis könsorgan och därför tvättar jag den delen efter varje jakt. I början var det också lite problem när han skulle kissa, säger han.
I Örebro län finns det omkring 70 hundar som bär skyddsväst med bidrag från länsstyrelsen. I hela Sverige sker det ungefär 50 angrepp mot jakthundar per år och Susanna Gustavsson berättar om ett i Sunne kommun där en jämthund med skyddsväst blev attackerad av två vargar. Trots att tiken blev svårt skadad så överlevde den eftersom jägaren hörde hennes skall och lyckades avvärja attacken.
– Hade den inte haft västen så kanske den inte hade klarat sig, säger hon.
Ingen vargjakt i Tivedsreviret
Reine Pettersson och hamiltonstövaren Kompis jagar hare i Tivedsreviret. Att det som i Lokareviret skulle bli vargjakt där är uteslutet i dagsläget.
– Vargarna är genetiskt värdefulla och kommer inte att jagas, säger Per Ahlqvist naturbevakare på länsstyrelsen.