Så började den inbjudan från Neil Youngs team som helt oväntat landade i Skydda skogens mejlbox.
Robert Svensson, född och uppvuxen i Norrköping, numera bosatt utanför Söderköping, och Viktor Säfve från Hjortkvarn har båda varit aktiva i föreningen under lång tid, och gillar båda Neil Young, så de var inte sena att anmäla intresse för att åka.
– Det var lite konstigt, för vi hade just pratat om Neil Young och att hans senaste skiva var så bra. På senare år har han ju blivit väldigt miljöengagerad, han har kämpat för urbefolkningars rättigheter, mot gruvbrytning och miljöförstörelse och för social rättvisa. Och vi sade att vi kanske skulle skicka honom en inbjudan nästa gång vi anordnar vår skogsfestival, berättar Robert.
Men i stället var det alltså de som fick en inbjudan av Neil Youngs team – en inbjudan som också innehöll biljetter till konserten i Dalhalla utanför Rättvik på tisdagen, den 5 juli.
Neil Youngs pågående turné ”The Rebel Content” har organiskt jordbruk som tema och tar upp ett brett spektrum av miljöfrågor och frågor kring mänskliga rättigheter.
Till de olika turnéstoppen har han sett till att bjuda in lokala organisationer som engagerar sig i miljö- och rättvisefrågor att ingå i ”Neil Young’s Village” för att informera konsertbesökare om sitt arbete.
Berättade om engagemanget
Under konsertdagen i tisdags fanns Skydda skogens representanter på plats i Dalhalla och berättade om sitt engagemang för skogen.
– Situationen är akut. Det skogsbruk som bedrivs i dag är inte hållbart och många arter som lever i skogen är hotade. Man behöver skydda mer skog och man behöver bedriva ett mer hållbart skogsbruk om man inte ska utarma djur- och växtlivet, förklarar Robert Svensson, som har varit aktiv i Skydda skogen under lång tid, bland annat som styrelseledamot och webbredaktör.
– Enligt forskarna skulle man behöva spara 20 procent av den produktiva skogsmarken för att alla arter ska kunna bevaras. Men i dag finns det inte ens 20 procent kvar av naturskog som inte har kalavverkats och ersatts av skogsplantager. Man skulle behöva restaurera skogar så de får tillbaka sina höga naturvärden, förklarar han.
Skydda skogen startade som förening 2009, men har tidigare existerat som nätverk. De samarbetar också med liknande organisationer i andra länder. Ett exempel är kampanjen mot Ikeas skövling av urskog i ryska Karelen – en kampanj som blev internationellt uppmärksammad.
– Men jag vet inte hur Neil Youngs team har fått reda på att vi finns eller hur det kom sig att vi fick inbjudan, säger Robert Svensson.
På plats i Neil Youngs Village i Dalhalla fanns drygt en handfull organisationer, bland andra Krav och Rättviks naturskyddsförening, utöver Skydda skogen.
– Vi fick inte träffa Neil Young personligen för han är ganska tillbakadragen. Men han gjorde ett uttalande där han tackade oss som hade varit med, berättar Robert Svensson.
”En helt fantastisk konsert”
På tisdagskvällen fick de inbjudna organisationernas representanter förstås också gå på Neil Youngs konsert, som tack för sin med-verkan.
– Det var en helt fantastisk konsert. Han spelade många låtar med miljötema och han är verkligen en artist som har visat att han engagerar sig i de här frågorna. Jag har alltid gillat honom och det är häftigt att han har utvecklats åt det här hållet, tycker Robert, som hoppas att Neil Youngs engagemang kan göra skillnad.
– Jag hoppas att det verkligen får fler att inse hur viktiga de här frågorna är. När han släppte förra skivan The Monsanto Years blev det ju stora reaktioner från företaget Monsanto som håller på med GMO. Så det får ju genomslag när en stor artist går ut och säger det som vi och andra har försökt säga i flera år, men som färre lyssnar på.