– Det började förra sommaren när vi hade den kombinerade utställningen med Bror Hjorth, Carl Eldh och Carl Milles och förutom konsten på museet ville inkludera konstnärernas skulpturer som finns ute på stan.
– Det är väldigt många som springtränar runt slottet och då kom vi på att vi skulle kunna ha en joggingtur mellan skulpturerna. Det blev så populärt att vi fick hitta på nya turer när hösten kom – en blev ”The Modern Tour” där vi tittade på moderna skulpturer, därefter kom en tur för samtida konst – ”The Contemporary Tour”.
Nu i vår har joggingturen alltså döpts till ”The Queer Tour”. Du har redan gjort ”The Queer Tour” nummer ett, och kommit till den andra ”Queer Tour” nummer två. Vad är det som gäller för ”The Queer Tour”?
– Den turen kommer sig av att museet ofta försöker anlägga ett queerteoretiskt perspektiv på vår verksamhet, som är hbtq-certifierad. Konceptet är sig likt från förra gången som ”The Queer Tour” hölls, men nu är de flesta av skulpturerna utbytta. Bara några få är kvar från första turen.
Var stannar man på en sådan joggingtur?
– Vi stannar vid de skulpturer som finns och undersöker vilka värderingar och normer man kan läsa in i dem vad gäller könsidentitet och sexualitet.
– Man kommer att se att det inte finns så många skulpturer som utgår ifrån det queera perspektivet, men några gör det. Ett av exemplen är skulpturen ”Androgyn” som finns i en husfasad på Vaksalagatan, och som är tydligt könsöverskridande.
– Annars blir det mycket att titta på de andra skulpturer som finns och diskutera vad som kan utläsas om könsidentitet och sexualitet och hur det beskrivs.
– Ett exempel är statyn av Gustav Vasa som står skulptur på Slottets borggård, och där det går att utläsa mycket om hur män med makt är gestaltade i offentliga miljöer. Det kan också handla om skulpturer av nakna kroppar, och hur de gestaltas som binära, som män eller kvinnor.
Vad kommer ni att gå in på under den här andra joggingturen?
– Bland annat kommer vi att titta på ”Näckens polska” som står staty utanför Centralstationen. Den gestaltar ju väldigt tydligt binär sexualitet.
Hur har mottagandet varit?
– Det har varit uppskattat. En av fördelarna med att jogga mellan skulpturerna är ju att man hinner se mycket mer än på en vanlig stadsvandring. En del ur gruppen jag hade förra gången stannade kvar en stund efteråt och ville gärna ha information om hur de kunde fördjupa sig mer i ämnet.
Hur lång är joggingturen?
– Den är sju kilometer ungefär. Det hela tar en och en halv timme och jag anpassar farten efter dem som deltar. Skulle man behöva avvika är det också möjligt.
Vad ska man tänka på som deltagande joggare?
– Minimikravet är väl att man springer och inte går. Det är helt gratis, det enda man behöver tänka på att det är ett maxantal på 25 personer och att man behöver föranmäla sig.
Blir det mer skulpturjogging framöver?
– Ja, men inte förrän i höst. Då kommer vi också att byta ut temat.