Konstprojektet är ett samarbete mellan fotografen och samhällsentreprenören Felicia Margineanu och konstnären Pernilla Pramberg som både ville göra något för att ifrågasätta samhällets skönhetsideal: att man ska vara smal, ung, och gärna blond och lång utan funktionsnedsättning. Projektet startade för två veckor sedan.
– Vi började prata om skönhetsideal, hur vi kvinnor ser på oss själva och hur synd det är att vi inte får se många människor i medier som ser annorlunda ut jämfört med idealet, säger Felicia Margineanu.
Många ville delta
De bestämde sig för att göra en fotoutställning där kvinnor med olika åldrar, ursprung, storlekar och former skulle representeras. Efter mötet gick de ut i sociala medier där de efterlyste kvinnor som ville vara med och förändra bilden av kvinnokroppen, men också klä av sig nakna mitt på Sergels torg.
– Det tog knappt två dagar tills vi hade fått in så många anmälningar vi behövde. Det var både vänner och okända kvinnor som hörde av sig. Många skrev och berättade varför de ville vara med, att de tyckte att det var viktigt att förändra synen på våra kroppar.
Felicia Margineanu berättar om en kvinna med afrikanskt ursprung som hörde av sig till projektet. Hon berättade att hon hela livet skämts över och försökt dölja sitt ursprung, men att hon nu bestämt sig för att i stället motverka det ideal som fick henne att se ner på det.
Fick höra glåpord av män
De elva kvinnorna och konstnärerna träffades en tidig morgon på Sergels torg förra helgen för fotograferingen. När kvinnorna tog av sig morgonrockarna och ställde sig nakna på torget kom några män förbi.
– De ställde sig och fotade och filmade och sa otrevliga saker, som att de hade knullat kvinnor som dem. Vi blev jättearga och många skrek åt dem att de skulle vara tysta och dra, berättar Felicia Margineanu.
När de började med den andra omgången av fotograferingen kom några tjejer förbi. Och reaktionerna blev något annorlunda.
– De började gråta, de tackade och sa att de älskade oss för det vi gjorde. Det var häftigt att se vilken påverkan det här har. Alla kvinnor som var med gick därifrån och kände sig bra och stärkta. Och det är det vi vill göra: inspirera kvinnor till att vi duger som vi är.
Exakt vad utställningen kommer bli och när den kommer att öppna är inte bestämt än. Men Felicia Margineanu har redan funderingar på att göra ett liknande projekt med män.
– Jag vill att vi synliggör strukturerna och förstår hur särskilt kvinnor blir sexuellt objektifierade. Och att skönhetsidealen bara är ren business, en kapitalism som tjänar pengar på skönhetsoperationer, kläder och smink.