BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ricard Larsson har kunnat följa hur skägg- och barberarkonsten först föll för att sedan återuppstå.
– När jag blev färdigutbildad herrfrisör 1981 så var vi den sista årskullen som hade prov i att raka med kniv, berättar han.
För Ricard Larsson, som äger flera hårfrisörsalonger tillsammans med sin kompanjon Håkan Lange, så följde en rad år på salonger som var mest inriktade på att ta hand om kvinnors hår.
– De män som kom och satte sig bad helt enkelt om samma klippning som sist, säger han.
Med hipstertrenden som kom från USA så började också skäggmodet att sprida sig. Ricard Larsson insåg då att det var dags att plocka fram rakkniven på nytt.
– De män som tidigare hade skägg var musiker och en del professorer, som själva ansade dem hemma. Nu finns det män med skägg och mustasch i alla samhällsklasser och yrkesgrupper. Många av dem vill ha välvårdade skägg, säger Ricard Larsson.
Bland dem som arbetar i Ricard Larssons salonger finns 13 barberare, där två är kvinnor. De kommer från en bred geografisk palett, med nio olika nationaliteter representerade.
Barberarstolar från 30-talet
Salongen vid Malmö live är inredd med grönt kakel, barberarstolar från 30-talet och en mångfald bilder på väggarna. Det är en miljö som har skapats för en maskulin atmosfär. Det är många bilder på män, ofta med skägg och ibland med bara bröst. Men här finns också ett par lättklädda kvinnor i sexiga poser. På en fråga om dem svarar Ricard Larsson först med att poängtera att de inte är nakna, och säger sedan att de är där som en del i den manliga oas som salongen ska vara.
– Vi vlll återskapa stämningen från de gamla herrsalongerna på 30-talet, säger han.
Att bli rakad i salongen är en process som innehåller många moment, med inpackningar med varma handdukar, oljor och sedan klippning och ansning med både kniv och rakapparat. I den stämning som uppstår, med ingredienser av både värme och manlighet, så skapas också ett klimat för samtal. Under hösten har kampanjen #metoo berörts, men här diskuteras även en del strikt manliga besvär.
– Det finns saker som män inte gärna pratar med kvinnor om. En sådan sak är prostatacancer, som många uppfattar som pinsamt. För oss är det därför viktigt att kunna prata även om det, säger Ricard Larsson.
Att skäggmodet har kommit för att stanna under en lång tid tvivlar han inte på.
– Jag tror inte att någon man som har vant sig vid att ha hår i ansiktet går tillbaka till att bli helt slätrakad, säger han.