– Det beror inte på mig utan på ungdomarna själva, säger Ashour, som inte vill framhäva sig själv.
– Eftersom jag känner många av deras föräldrar och är trygg här smittar det av sig, och de känner sig också välkomna och respekterade.
För 29 år sen kom han till Sverige från Iran och nästan lika länge har han bott på Råslätt, som han betraktar som sitt hem.
– Jag trivs med den levande internationella blandningen. Här känner jag mig värdig, på samma sätt som jag är stolt över att vara assyrier, säger han, och visar märket på kavajen föreställande den assyriska flaggan.
Persisk bokcirkel
Nyligen skickade områdesgruppen för Råslätt ett brev till kommunalrådet Anna Mårtensson (FP) där de vädjade för att Ashours nystartsjobb som går ut i mars skulle få fortsätta i någon form. De pekar på hans sociala kompetens som bidragit till att biblioteket blivit en trivsam mötesplats för både äldre och yngre.
– Vi är jättenöjda med Ashour, säger bibliotekets chef Ann-Sofi Ekholm, men det är svårt att gå förbi lagarna och anställa dem som inte är biblioteksutbildade. Det är i så fall om han kan fortsätta i någon form av projektanställning.
Ashour började som praktikant och redan från början visade han ett stort engagemang, inte bara för ungdomarna, utan även för att locka hit fler äldre. Han har startat en persisk bokcirkel, och datautbildningar för dem som behöver hjälp med bank-och postärenden. Han kan flera språk; assyriska, svenska, persiska, arabiska och engelska. Även lite indiska har han lärt sig på Råslätt.
– När jag tar emot besökare är det inte bara ett kort flyktigt möte, ett jobb som tar slut här. Jag vill ge en varm, välkomnande känsla som jag själv möttes av när jag kom hit.
Han tycker att tekniken tyvärr har förstört mycket av den naturliga kontakten mellan människor. Också läsandet har ju minskat.
– Det märks inte bara bland ungdomar, även äldre sitter med sina iphones och vi har alla blivit lite mer som robotar, säger Ashour.
– Man kan inte skylla på stökiga ungdomar, de gör vad vi gör, inte vad vi säger. Vi säger att de inte ska bråka, men själva krigar vi!
Olika slags jobb
När Ashour kom till Sverige var han utbildad byggnadsingenjör, det var hans yrke.
– På den tiden fanns inte samma möjligheter som idag med vidareutbildningar för invandrare. Jag skulle ha varit tvungen att börja om helt, men då var mitt främsta mål att kunna försörja familjen.
Under årens lopp har han haft alla möjliga slags jobb, som tolk och på industrier. Men att få fast anställning har varit svårt, trots att han gjort allt han kunnat, själv knackat dörr och sökt upp olika företag.
Vill bygga upp en gemenskap
Anledningen till att sammanhållningen och integrationen är så bra på Råslätt beror på satsningarna här, säger han och menar att samhället måste se långsiktigare på vad dessa satsningar ger.
– Jag är bara en av alla dem som bidragit till att bygga upp en gemenskap och ett fungerande nätverk här under nästan 30 år. Då kan man inte bara kasta ut mig.De som bor här har skilda trosinriktningar, och det fungerar ändå bra säger han.
– Jag är själv kristen, men respekterar alla religioner och tror att alla ber till samma Gud, säger Ashour.
Ge morot
Ashour tycker det är fel att utnyttja människor som arbetskraft genom korta vikariat som tar slut.
– Man borde ge folk en chans att visa sina kunskaper i praktiken för att se om de passar för ett jobb. Nyanlända kan få arbeta praktiskt halva tiden och lära sig svenska halva tiden, för att på så sätt ge dem en morot att komplettera med vad som krävs vidare i studier.
– Då skapar man en positiv bild av samhället och systemet, som alla tjänar på. Det är viktigt att man får information om hur det fungerar och kan se möjligheterna när man kommer hit som nyanländ. Vad är annars pratet om mänsklighet och integration värt? säger Ashour.
Ingeli Aalto