– Festivalen kommer ur en önskan att göra något tillsammans med ungdomarna. Hela vår vardagliga verksamhet drivs av killar och tjejer mellan 13 och 19 år. Hos oss får de lära sig att driva projekt, hjälpa varandra och arbeta demokratiskt för att få igenom sina idéer. Arbetet med Folkan Waterfront sker på precis samma sätt, säger verksamhetsledaren Christina Thonman.
Festivalen är inne på sitt fjärde år, och är fortfarande en dag lång. Det finns ingen ambition att växa och bli störst i Norrland. I stället vill arrangörerna bli kända för det kärleksfullaste värdskapet. På Folkan Waterfront ska alla människor, stora som små, känna sig välkomna och trygga.
Tema – vatten
Dagen är uppdelad i två delar. Mellan 11 och 15 är det familjernas dag med fri entré, där årets tema är vatten. Företagare har ställt upp med utrustning, och barn och vuxna kommer att få testa att köra vattenskoter, minigrävare, eller åka helikopter.
Hela idén med Folkan Waterfront är att återupprätta den gamla folkparkstanken, där det inte krävdes tivolin och stora attraktioner för att dra in människor.
– Vi bygger upp en vacker kuliss, som skapar en fin känsla hos besökarna. Lounger, facklor, picknick i gröngräset. Female singersongwriter, dansinstallationer och konstutställning. Vi har till och med fått hjälp av en pensionär att bygga ett sådant där hederligt lyckohjul, som låter precis som lyckohjul ska göra, säger Christina Thonman.
Klockan 15 stänger familjedagen och fältet töms. Och en timme senare drar kvällspasset igång – med en brännbollsturnering.
– Vi har fått Timrå IK att ställa upp med ett lag, så där har barnen en chans att klå sina idoler. Våra yngsta medarbetare är väldigt taggade för just den uppgiften, skrattar hon.
Efter det börjar konsertkvällen, där Miriam Bryant i år är huvudnummer. En bokning Christina Thonman är oerhört nöjd med.
– Vi är inte ute efter de största banden som drar en massa folk. Det är viktigare för oss att den som står där har kvalitet. Miriam har en skarp hjärna, är kompetent och orädd – precis den förebilden vi vill ge våra tjejer och killar. Om alla var som hon skulle världen bli skitbra!
De "äldre" rycker in
Varje del av festivalen har sin egen arbetsgrupp. Nittonåringarna är ledare för de yngre, och lär dem vad de kan om festivalarbete. Just detta projekt drar till sig intresserade unga i alla åldrar. Några rycker in bara här, fast de har blivit "för gamla" för verksamheten, andra är bara elva–tolv år.
– Det är så häftigt att se vad som händer när de jobbar sida vid sida, när både kunskap och historier går från ungdom till ungdom utan att någon vuxen är inblandad. Ungefär 100 ungdomar är engagerade på detta sätt. Sedan är vi 75 vuxna som jobbar med festivalen också. Men vi är mer ungdomarnas verktyg kan man säga, säger Christina Thonman.
Sedan i december har grupperna träffats, diskuterat och förberett. Alla jobbar som volontärer, så pengar är inte drivkraften. Vad drar ungdomarna dit?
– Några säger att det är det roligaste sommarjobbet man kan ha. Några vill få erfarenhet av att jobba på en festival. Andra gör det helt för kamratskapens skull. Man svetsas ihop av att ro sådana här projekt iland.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Anna Vestin, 19, Söråker
Antal år med Folkan Waterfront: 4
Uppgift: Jag är ansvarig för ungdomstältet, ser till att allt kommer med dit, att alla har arbetsuppgifter och att allt flyter när vi kör igång.
Varför har du valt att engagera dig?
För mig har Söråkers Folkets hus varit ett ställe jag alltid har kunna gå till, som ett andra hem. Jag har jobbat i kaféet här sedan jag var 14, och i början var jag ganska blyg och tillbakadragen. Men man växer med arbetsuppgifterna och i dag är jag inte det längre. Arbetet med Folkan Waterfront är ett sätt att ge tillbaka av allt det jag har fått.
Jack Jonzon, 16, Söråker
Antal år med Folkan Waterfront: 4. Första gången var jag tolv och hade pappa med mig.
Uppgift: Nu bygger jag tält, och under konserten ska jag grilla.
Varför har du valt att engagera dig?
Det är människorna. Alla här bemöter en väl, och då vill jag göra samma sak tillbaka. Jag har varit i huset en hel del, så jag känner mig hemma här.
Vilma Josefsson, 17, Söråker
Antal år med Folkan Waterfront: 3
Uppgift: Nu bygger jag tält och fixar, under konserten ska jag stå i kassan i Folkanhjärtan-tältet.
Varför har du valt att engagera dig?
Jag har alltid varit här på Söråkers Folkets hus på fritiden, så det är en självklarhet att ställa upp och hjälpa till på festivalen. Det är en mysig stämning, och även om man ger mycket så får man mycket tillbaka.