Grundrecept att utgå från
Sill
Ättika 12 %
Socker
Vatten
Lagerblad
Kryddpepparkorn
Lökfestival
20 nejilkor
1/2 rödlök
1/2 gul lök
1/2 morot
Hur enkel som helst. Hur klassisk som helst. Varva sillen med fint skivad lök, både röd och gul, samt tunna slantar morot. Ju tunnare, desto bättre. I med nejlikorna. På med lagen. Stäng locket. Mår bra av att suga åt sig rejält, men heller ingen katastrof om den ställs på bordet efter 48 timmar. Ramas in med lika traditionella tillbehör. Smör och ost, ett lagom kryddigt knäcke, frysfrostig nubbe för den som är lagd åt det hållet.
Senapsraket
2 dl crème frâiche
2 msk riven pepparrot
1 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
3 msk skånsk senap
2 msk honung
Dill
Blanda ihop alla ingredienser. Dillen klipper du ner. För dig som verkligen gillar pepparrot kan det vara värt att öka på en aning och skulle det dra iväg för mycket kan du alltid dämpa med lite mer honung. Anrättningen kan, för den som vill, serveras på ett fat som en imponerande sillsallad. Eller så lägger du i burk.
Sill utan sill
Grundrecept att utgå från
Aubergine – mycket riskerar att rensas till komposten så räkna med att det går åt minst ett par-tre stycken om du vill göra mer än en inläggning.
Salt
Ättika 12 %
Socker
Vatten
Lagerblad
Kryddpepparkorn
Skala aubergine och klyfta den. Skär bort den del av innanmätet som har kärnor i sig, det blir annars slemmigt. Skär till munsbitstora bitar, ungefär centimetertjocka. Strö rikligt med salt på ett fat och varva aubergine och mycket salt. Låt stå åtminstone en halvtimme. Krama ur vätskan ordentligt, här försvinner beskan! Förväll bitarna i vatten, men låt dem inte koka sönder. Häll av i en sil och låt rinna av så att vattnet är borta. Koka upp en lag med en del ättika, två delar socker och lite knappt tre delar vatten samt lagerblad och några kryddpepparkorn. Låt svalna något.
Kaptensvillasilla
Häll lag så att den täcker dina fina bitar. Låt stå i kylen, minst över natten. Närmare servering häller du av lagen, se till att kryddorna försvinner också. Gör en röra av vegansk crème fraiche, finhackad rödlök, röd tångkaviar, en ordentlig skvätt pressad citron, svartpeppar och rejält med hackad dill. Blanda ihop och smaka av innan du försiktigt vänder ner sillbitarna. Den här lite lyxiga varianten är smarrig i flera dagar om den bara förvaras kallt, men tångkaviaren kan färga av sig så den är snyggast samma dag.
Lökchill
Lägg ett lager bitar i botten på en burk. Varva med ringar av rå lök. Rödlök är poppis, den blir lite karaktäristiskt söt, men också ganska mjuk. Använd gärna olika sorter och addera en nypa grovmalen svartpeppar mellan varven. När burken är full så häll över lag så det täcker. Vänd burken någon gång om dagen så att det inte blir torrt i toppen. Håller nästan till midsommar, men ät up den för jösse namn.