Fråga: Läser spalten i denna tidning och har sett att det finns frågespalter om sex i andra tidningar och undrar om det verkligen är nödvändigt? Varför kan inte bara folk sköta det på egen hand utan en massa experter och förståsigpåare som ska tycka till. I alla tider har folk skaffat barn och roat sig i sänghalmen utan att de behövt rådfråga någon. Sex är naturligt och det kommer väl av sig själv. Är folk verkligen så osäkra att de behöver få experthjälp för sånt som människan alltid fixat genom historien. Sex är en naturlig drift som alla djur har och vi borde väl klara det på egen hand av sig själv.
Svar: Sexualiteten absolut en naturlig del av människan. Vi föds som sexuella varelser men hur vi vill, väljer eller kan uttrycka vår sexualitet skiljer sig åt. Bara för att något är naturligt behöver det dock inte vara okomplicerat. Att röra sig, äta, sova och gå på toaletten är högst naturliga aktiviteter men vi vet att väldigt många människor har problem med dessa saker. Det kan handla om sjukdomstillstånd eller en funktionsvariation som påverkar, eller man kan till exempel ha en ätstörning, problem med sömnen, inte kunna gå på toaletten när man behöver – eller ha svårt att röra på sig tillräckligt. På samma sätt kan man få problem med sitt sexliv, antingen det beror på medicinska eller psykologiska orsaker.
Sex är ett samlingsnamn för en rad olika aktiviteter, till exempel fantasier eller handlingar, och kan men måste inte vara en del av en människas liv. Att sex kan vara komplicerat och svårt är inte så konstigt. Dels kan sex vara någonting man gör, eller skulle vilja göra tillsammans med andra, dels är sex påverkat och styrt av normer och föreställningar.
Att göra saker eller ha relationer med andra människor kan vara en källa till glädje men kan också lätt bli besvärligt och komplicerat. Det kan gälla både i en relation mellan vänner men också i den sexuella relationen (oavsett om den är en fast eller tillfällig relation).
De normer som finns kring sex hjälper dessutom ofta till att komplicera sexet mellan personer. Outtalade könsroller kring vem som förväntas vara aktiv eller passiv, vilken typ av aktivitet som räknas som riktig sex eller liknande gör många osäkra och kan lätt leda till prestationsångest eller skam.
Att fråga om sex är jämförbart med att rådfråga en dietist om kost, en fysioterapeut om fysisk aktivitet eller en psykolog/läkare om man har sömnproblem. Om personer får bättre sexliv av att fråga eller läsa på om sex är det ju bara en bra grej.
Har du också frågor om sex? Mejla vår sexolog Karina Bäckström på sexspalten@etc.se