– Man söker ju alltid jobb av en anledning. Förutom att tjäna pengar handlade det för mig om att det var en bransch som kändes sunkig och förlegad. Det var därför frestande att gå in och röra om lite, säger hon.
Sedan ett par år driver Malin Garptoft en egen webbutik där hon säljer sexleksaker som hon har valt ut utifrån både etiska och hälsoinriktade skäl. Hon håller också kurser och workshops i hur man använder olika typer av sexleksaker.
För Malin Garptoft, som också sitter i styrelsen för RFSU i Malmö, handlar det om att hjälpa människor till ett bättre sexliv. Något hon vill slå ett extra slag för är onanin, som hon väljer att i stället kalla solosex.
– Genom att använda ord som att runka eller onanera så förminskar man det till något som görs i stället för att ha sex. Jag vill i stället lyfta fram det som något bra. Solosex är också en form av sex. Att du lever utan partner behöver inte betyda att du måste leva utan sexliv, säger hon.
Coachar på konferens
I slutet av maj höll Malin Garptoft i en workshop på konferensen Så funkar sex i Göteborg, som riktade sig till personer med olika intellektuella funktionsvariationer. Deltagarna fick se en instruktionsfilm om hur man använder olika sexleksaker och hade sedan möjlighet att känna på sakerna och ställa frågor.
– Funktionshindrade personer är en förbisedd grupp, så mötet med dem var verkligen kul. En av de mest peppande saker jag har gjort, säger hon.
Som coach tar Malin Garptoft emot personer, ensamma eller i par och åker också ut för att träffa större grupper. Kundkretsen består av människor i alla åldrar och med stor bredd i både kön och typer av sexuell läggning. Till frågorna hon får hör både sådant som kan användas vid solosex och av par.
– Den sexleksak som är mest känd är dildon, vilket hänger ihop med att sex förknippas med penetration. Men det är inte genom penetration de flesta kvinnor får orgasm och bland sexleksakerna finns också många andra alternativ. Det finns dessutom sexleksaker för män som inte ser ut som kvinnokön, säger hon.
Vill väcka nyfikenhet
Malin Garptoft medverkar vid olika evenemang som regnbågsfestivaler och feministiska konferenser. Att skapa nyfikenhet och intresse kring sex är för henne mycket en politisk fråga.
– De sociala mediernas genomslagskraft har gjort att stora företag har stora möjligheter att välja vilka sexuella uttryck som är tillåtna. För mig är det en utveckling som går bakåt och som skrämmer mig, säger hon.
Till de positiva tecknen i tiden räknar hon däremot synen på kvinnors lust där det i Sverige har hänt mycket på senare år.
– Det har alltid funnits en öppenhet kring att prata om att män tillfredsställer sig själva, men när det gäller kvinnors solosex så har det varit annorlunda. Förändringen beror delvis på RFSU:s kampanj kring ordet klittra, säger hon.