– Innan klimatmötet i Paris nyligen var jag orolig att det inte skulle bli något avtal. Jag tyckte inte att frågan lyftes ordentligt trots att den är så avgörande. När jag tog upp det med mina serietecknarkollegor märkte jag att vi delade samma miljöengagemang, säger Malin Svedjeholm.
Några serieteckningar med miljötema gjordes och blev till en kampanj som spred sig på bloggar, i sociala medier och i tidningar. Tillslut hade trettiotre svenska serietecknare anslutit sig och boken Jag vill inte göra slut (2016) tog form. Titeln kommer delvis av att serietecknarna ofta använde relationer som symbolik för att skildra miljö- och klimatfrågan.
– Det var väldigt skönt att få använda våra verktyg av text och bild till något så meningsfullt, säger Malin Svedjeholm.
”Ett tidsdokument”
I boken skildrar serieskaparna klimatfrågan från sina egna perspektiv, ofta med humor och satir. Alla som arbetat med boken har ställt upp ideellt och överskottet skänks till föreningen Klimataktion.
– Vi skulle kunna ha skänkt pengarna till Naturskyddsföreningen eller Greenpeace eller någon annan bra organisation, men vi valde Klimataktion eftersom de arbetar specifikt för just klimatet.
Malin Svedjeholm säger att boken är ett tidsdokument för våra känslor kring miljö just nu.
– Det finns en alltför utbredd tanke om att man skadar samhällsutvecklingen om man inte vill ha mer tillväxt. Man anses motsträvig – vilket är i stor kontrast till vad som faktiskt behöver hända.
Hon är glad över att avtalet i Paris blev till, det är historiskt och fantastiskt, menar hon, men nu måste det fyllas med handling och innehåll.
– Det handlar om rättvisa.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Politiskt intresserade
Är serietecknare mer miljömedvetna än andra? Det verkar så, säger Malin Svedjeholm och skrattar.
– Kanske beror det på att många serietecknare gör politisk satir och är intresserade och insatta i politik. Kanske beror det på att serietecknare ofta är panka och vana att hushålla med både sina och jordens resurser. Kultur och politik går ofta hand i hand.
I boken finns många serier av Malin Svedjeholms favorittecknare, men när hon måste nämna en säger hon Karin Hjalmarsson.
– Själv tecknar jag humoristiskt och flamsigt, men Karin Hjalmarssons konstserie är väldigt talande och skräckinjagande. De berörde mig och väckte många känslor.
Serieboken har tagits väl emot från många håll. Just nu pågår diskussioner med Serieteket i Stockholm för en eventuell utställning under våren.
Vi ville lyfta klimatfrågan och göra den lättillgänglig. Serier är aldrig tunga att läsa även om ämnet är tungt. Vi ville också stötta miljörörelsen genom att visa att vi är många som bryr oss.