Det säger Michael Petroni, manusförfattare och skapare av Netflix nya storsatsning ”Messiah”. Petroni är tidigare känd för andra filmer med andliga teman som ”Till human voices wake us”, ”Backtrack”, ”The dangerous lives of altar boys” och ”The chronicles of Narnia: the voyage of the dawn treader”.
Mirakel på sociala medier
I centrum för berättelsen står en Jesuslik gestalt, spelad av Mehdi Dehbi. I seriens första avsnitt dyker han upp i Damaskus där IS-trupper väntar på att ta över staden. Men snart sveper en sandstorm in och oskadliggör terrorsekten. Dehbi verkar kontrollera Guds ord, om det inte bara är slumpen. Men en folkmassa hyllar Dehbis rollperson som en ny Messias. Snart följer fler ”mirakel” som fångas på film och postas på sociala medier.
Mehdi Dehbi passar bra för rollen. Han berättar att han faktiskt spelade Jesus som treåring under sin katolska uppväxt, men han har också ett utseende som för tankarna både till en spirituell yogi eller sektledare.
– Jag var på ett tyst meditationsläger när jag fick min audition. Så när jag var klar gjorde jag min audition direkt. När jag sen fick en callback var jag på ett yoga-lärar-träning. Så alltid var i väldigt rak linje för att förbereda mig för den här rollen, säger Dehbi.
Misstänks vara terrorist
Snart får CIA upp ögonen för den mystiske frälsaren, och agenten Eva Geller, spelad av Michelle Monoghan, tar upp jakten på Messias, som hon misstänker kan vara en ny terrorledare.
En mindre kontrovers har slagit till innan seriens premiär, då en namninsamling med ett par tusen namn menat att serien är anti-islamisk. Med tanke på seriens ämne är det inte särskilt överraskande, och Michelle Monoghan säger att det var just de känsliga geopolitiska ämnena som attraherade henne till serien.
– Jag tror att vi borde prata om de här sakerna och att de inte måste vara så polariserande. Jag tror att seriens sensmoral är att vi alla är mer lika än vi är annorlunda, vi vill alla samma saker. Vi har svårt att se det i en tid av desinformation.
”Tar inte ställning”
Michael Petroni säger att han var väldigt noga med research för att ingen grupp skulle porträtteras felaktigt och menar att han gjorde serien medvetet dubbeltydig för att provocera publiken att tänka.
– Serien tar inte ställning, predikar inte eller säger åt publiken vad den ska tycka. Den presenterar något som får publiken att engagera sig. Mehdis rollperson porträtteras exempelvis nästan aldrig ensam, och när han är ensam är han ständigt observerad av kameror. Det är alltid ur någon annans perspektiv, det är lite av tricket med serien, säger Michael Petroni.
Petroni säger att konceptet stirrade honom i ansiktet länge innan han började ta det på allvar. Hur skulle världen idag reagera på en Messias?
– Jag började tänka djupare kring ideér om perception, övertalning, inflytande och hur människor praktiserar det idag och hur sociala medier är så blixtsnabba. Det intresserade mig att föreställa mig en sådan rollperson idag, eftersom hans inflytande skulle vara omedelbart, och människors reaktioner skulle vara lika omedelbara.
Tror du att det är lättare att bli religiös i en tid med så mycket falsk information?
– Ja det är just därför människor behöver någonting att tro på. Just nu pågår mycket förkastande av status quo runt om i världen, och men det kommer en impuls att greppa efter mening.