VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Sara Bergmark Elfgren slog igenom med fantasyromanen ”Cirkeln”, den första delen i Engelforstriologin, och är just nu aktuell med spänningsromanen ”Norra Latin”. Att berätta med bilder är nytt, men långt ifrån främmande för henne.
– Jag läste serier under hela min ungdom, så jag har det sättet att berätta i mig. Jag har också jobbat med andra visuella medier, som film. Det som är roligt med serier är att man kan bränna tre Hollywoodbudgetar i en ruta. Man kan leka mycket med tid och rum, säger hon.
Mix av genrer
I serieromanen ”Vei” blandas asagudar, människor och jättar. Det är en mix av genrer som sammanförs i en kärleksförklaring till fantasy.
– Den är inspirerad av nordisk mytologi, men vi ser inte att det är ett troget återgivande av nordiska myter. Vi har remixat dem. Det var Kalles idé att låta jättarnas värld stå i centrum, sedan kom jag in som medredaktör. Vi började spåna, och till slut frågade han om jag ville skriva.
Serieboken har inte varit i handeln länge men har redan översatts till sex språk. Fortsättningen planeras om ungefär ett år.
– Den är tjockare och innehåller mer av allt, berättar hon.
På seriefestivalen medverkar ett 40-tal förlag. Och festivalgeneralen Thomas Karlsson, som även är ordförande i Seriefrämjandet, ser en bransch som lämnar allt djupare avtryck.
– För 10–20 år sedan var det omöjligt att bli recenserad. I dag är det ett vanligt inslag på DN:s kultursidor, säger han.
De senaste åren har tjejerna blivit alltmer synliga som serieskapare. Yvette Gustafsson har arbetat som serietecknare sedan 2009.
– De senaste tio åren har tjejerna gjort stora framsteg. Jag brukar säga att det beror mycket på Galagos utbud, säger hon och nämner Nanna Johansson och Sara Granérs politiska satir.
Zak och Ting
Yvette Gustafsson, uppvuxen i Åsbro, numera bosatt i Göteborg, har under lång tid arbetat med en längre historia om Zak och Ting. De gick tidigare som korta äventyr i serietidningen Nemi. Nu uppgår serien, som har titeln ”Jobbiga jävlar”, till 200 sidor.
– Jag tänker släppa den i fyra delar. Det kanske inte är så många som vågar betala för 200 sidor om de inte vet vad det är. Då är det bättre att marknadsföra del för del i stället.
Andra medverkande under festivalen är illustratören Emil Maxén, aktuell med ”Det susar i säven”. Han kan även räkna SVT:s julkalender 2013 bland sina meriter: ”Barna Hedenhös uppfinner julen”. Och Sara Olausson, initiativtagare till antologin ”Kvinnor ritar bara serier om mens”, finns på plats.
– Är man intresserad av serier så är det en möjlighet att träffa skaparna bakom dem. Det är ett möte mellan läsare och skapare, säger Thomas Karlsson.