Vad skulle hända om Amerika styrdes av en diktator? undrade Sinclair Lewis redan 1935 då han i romanen “Sånt händer inte här” lät demagogen Berzelius ”Buzz” Windrip besegra FDR i presidentvalet för att sedan ta över USA helt med en paramilitär styrka. Boken kom ut i ny svensk utgåva i höstas och nu i maj kom även “Babbitt”, Lewis satir och kritik av den konformistiska kulturen och samhällsnormerna i 1920-talets medelklass-USA. Sinclair Lewis blev 1930 första amerikan att tilldelas nobelpriset i litteratur.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Att dyka efter sjöhästar: hur vårt minne fungerar, hjälper och sviker oss
Hilde Østby och Ylva Østby
De två norska systrarna Østby – en av dem är neuropsykolog och minnesexpert, den andra idéhistoriker och journalist – undersöker hur minnet både hjälper och sviker oss. De förklarar hur minnen lagras i hjärnan och intervjuar både personer som inte kan minnas och som inte kan glömma.
Hur blir vi bättre på att minnas? Var kommer falska minnen ifrån?
Hur påverkar trauman? Och vad har Linn Ullmann och ett dykexperiment i Oslofjorden med något att göra?
Modet att köra – en saudisk kvinnas uppvaknande i ett kungadöme av män
Manal al-Sharif
Den 24 juni i år fick saudiarabiska kvinnor äntligen rätt att köra bil. En av dem som kämpast hårdast för att få förändringen till stånd är Manal al-Sharif.
Hon satte sig bakom ratten för sju år sedan, youtubade det hela, och fick sedan tillbringa en tid i fängelse. Många kvinnor skulle dock följa hennes exempel. Al-Sharif, som i höst besöker Kulturhuset i Stockholm och bokmässa i Göteborg, berättar även om uppväxten i Meckas arbetarkvarter och om hon som ung var en hängiven följare av den strikta wahhabismen.
Rich Boy
Caroline Ringskog Ferrada-Noli
“Vad innebär det att leva, arbeta och älska som kvinna, i ett samhälle som inte kan få nog av sina rich boys?” Caroline Ringskog Ferrada-Nolis andra roman kretsar kring tre generationer kvinnor – Gully, Marianne och Annika – som befinner sig i en beroendeställning, emotionellt eller finansiell.
En berättelse om klass, moderskap och om trauman som fortsätter påverka generationer även nästa generation.
Vaggvisa
Leila Slimani
Vem tar hand om barnflickans barn? Vem frågar nannyn om hur hennes son eller dotter mår? Ingen, inte i fransk-marockanska Leïla Slimanis thriller Vaggvisa (belönad med Goncourtpriset) iallafall. Ett franskt välbärgat par anställer Louise för att ta hand om barnen så att de kan jobba och göra annat utan dåligt samvete. Någon kommer att dö och att det kommer att vara ett barn.
Hunger
Roxane Gay
“Min kropp är en bur. Min kropp är en bur som jag har skapat. Jag försöker fortfarande komma på ett sätt att hitta ut. Jag har försökt hitta ut i mer än tjugo år.” Roxane Gay, författare och en av USA:s mest tongivande samhällsdebattörer, berättar om övergreppet som förändrade hennes liv, det som fick henne att förvandla sin kropp till något som hon skämdes för men som skapade trygghet. Hon förklarar också hur det är att återkommande tvingas förhålla sig till omvärldens kommentarer, grymma blickar och för små stolar.
Jakten på Röd oktober
Tom Clancy
Senast jag såg en Tom Clancy-bok var vid en pool för några veckor sedan. Personen som läste den beskrev den lite ursäktande som en cheesy spionroman men släppte sedan inte boken under den närmaste tre dagarna. Sommaren är en utmärkt tid för ostiga, nostalgiska bladvändare.
Clancys debut från 1984 är en ubåtsthriller i kalla kriget-miljö och läsarnas första möte med hans CIA-agent Jack Ryan.
En kort krönika om sju mord
Marlon James
Det verkliga mordförsöket på “Sångaren”, det vill säga Bob Marley skedde på Hope Road strax innan presidentvalet 1976 i ett Kingston präglat av våldet mellan två gäng understödda av politiska krafter och CIA. Marlon James skildrar sitt hemland Jamaica, under kalla kriget en geopolitiskt viktig ö,
låter flera av sina karaktärer prata patois och ett dussintal berättarröster driver historien framåt, bland annat barnsoldaten Bam-Bam, musikjournalisten Alex Pierce och den homosexuella gängmedlemmen Weeper.
Hur gör du slut med mobilen
Cathrine Price
Vi lägger i fyra timmar per dygn på våra mobiltelefoner, mer tid än vad vi ägnar åt människor som vi har relationer till enligt den amerikanska vetenskapsjournalisten Cathrine Price som här undersöker hur smartphonen tagit över våra liv, och varför. Du behöver inte dumpa luren helt men här får du hjälp att skaffa ett hälsosammare förhållande till den – en trettiodagarsplan för att ta tillbaka ditt liv.
En oväntad sommar
Isabel Allende
Tre personer med invandrarbakgrund men som nu befinner sig på olika pinnar på den sociala stegen möts under en snöig natt i Brooklyn. Nu måste de göra sig av med ett lik. Chilenska Isabel Allendes senaste roman är både en romantisk komedi, en spänningsroman och en tidsresa genom det politiska våld som drabbat Latinamerika genom åren.