Till skillnad från dem som ”föds in i partiet” var det långt ifrån självklart att Ashkan Panahirad skulle bli just socialdemokrat.
Samtidigt som hans föräldrar, som invandrade till Sverige från Iran på 80-talet, lärde honom att uppskatta den svenska välfärdsmodellen, såg han allt fler problem han kände att han ville göra något åt. När beslutet att engagera sig partipolitiskt fattades, var det socialdemokratin Ashkan kände sig närmast.
– Det var ingen aha-upplevelse, utan snarare något som formats av mina egna erfarenheter, säger han. Jag tror Socialdemokraterna är ett parti som många ”föds in i” och för mig får de gärna fortsätta med det, men själv har jag blivit socialdemokrat baserat på mina egna erfarenheter.
Ashkan berättar att för hans föräldrar kan debatten om svenskhet och hur svenskheten håller på att förändras enbart för att Disney klipper bort scener från sina tecknade filmer kännas väldigt främmande. För dem och många andra i samhället är svenskhet något helt annat – att alla har rätt till samma sjukvård, och att alla ges möjligheten att förverkliga sig själva oavsett storleken på plånboken.
– Det är vad som är värt för mig att försvara och den debatten tar jag vilken dag som helst, säger Ashkan Panahirad.
Jobbat på bemanningsföretag
Någon direkt rasism har Ashkan själv aldrig upplevt. Men han har sett andra drabbas, både som enskilda, i form av mobbning, och generellt genom segregationen på bostads- och arbetsmarknaden.
– Segregationen är absolut mer negativ än många kanske tror, säger han. När man lever i det tänker man nog inte så mycket på det, men jag växte själv upp i Malmö, i en väldigt blandad klass, och jag tror det var viktigt – det gjorde att jag idag ser samhället med ”bredare glasögon”.
Idag har Ashkan Panahirad en master i statsvetenskap och arbetar till vardags som SSU-ombudsman. Men så har det inte alltid varit. Under studietiden jobbade han, som många andra studenter, extra och i den delen av arbetslivet fick han lära sig mycket om villkoren för timvikarier och anställda i bemanningsföretag. Erfarenheterna han gjorde var inte alltigenom positiva.
– Att jobba för bemanningsföretag var ingen rolig upplevelse, säger Ashkan. Kontakterna sköts via mass-SMS och har du tur och hinner svara först ”belönas” du med några timmars arbete.
– Som anställd börjar man se på sina kolleger som konkurrenter. Från arbetsgivarnas sida vill man förstöra all gemenskap ute på arbetsplatserna.
Unga tvingas bo kvar hemma
Ashkan brinner starkt för jämlikhetsfrågor och den svenska välfärden. Men det som ligger honom allra varmast om hjärtat är ungdomsfrågorna.
Som relativt nybliven statsvetare, med egen erfarenhet av både ungdomsarbetslöshet och ungdomars villkor i största allmänhet, känner han sig till viss del fortfarande som en student. Och i sitt jobb som ombudsman träffar han många unga, då han är ute i skolorna för att snacka politik.
– De pratar mycket om bostadsbristen, säger Ashkan. Idag tvingas ungdomar avstå studier eller arbete på grund av att det är brist på bostäder i hela landet.
– Det har blivit allt svårare att flytta hemifrån, att bilda familj och förverkliga sig själv. För de allra flesta börjar vuxenlivet när man har flyttat hemifrån. Idag ser vi att var fjärde ung vuxen tvingas bo kvar i föräldrahemmet. Bostadsbristen håller på att bli en av den unga generationens största politiska frågor. Samtidigt står regeringen passiv och visionslös. Stat, regioner och kommuner måste ta frågan på större allvar och börja samarbeta. Lösningen är inte marknadshyror. Vi måste bygga bort bostadsbristen. Med fler bostäder kan vi bygga bort segregationen och dessutom stimulera ekonomin.
Riktig frihet
Det är dock inte bara bostadsbristen eller ungdomsarbetslösheten som berör ungdomar. I sina möten märker Ashkan Panahirad att allt fler även engagerar sig i frågor som berör ojämlikheter i samhället.
– Ungdomar är betydligt mer intresserade i välfärdsfrågor än vad äldre kanske tror, säger Ashkan. Ibland händer det att ungdomarna säger att alla politiker tycker samma saker, typ som att alla partier pratar om frihet. Men då brukar jag förklara att det handlar om vilket värde man fyller ordet med. För alliansen handlar frihet främst om valfriheten att välja mellan tio olika privata vårdcentraler, men vad spelar den valfriheten för roll när du inte har råd med nio av dem? För oss socialdemokrater bygger frihet på handlingsmöjligheter. Först när du har dina främsta behov tillgodosedda har du friheten att förverkliga dig själv. Det är riktigt frihet, säger Ashkan Panahirad.