Nyligen gjorde Malena Ernman sitt fjärde framträdande i Allsång på Skansen och i höst ska hon spela kung Xerxes i en operaföreställning. Samtidigt brinner hon för antirasism och vill jobba aktivt för att integrationen ska funka.
– Hela kultursverige kan göra mycket, säger hon till Dagens ETC.
Det var tillsammans med kollegan Loa Falkman som Malena Ernman uppträdde i årets allsångspremiär. Tillsammans ska vara med i en uppsättning av operaföreställningen Xerxes på Artipelag i Stockholms skärgård i höst. Xerxes är en barockopera, berättar Ernman, en form som är mycket friare än vanlig opera – ”nästan som teater”. Med föreställningen har Ernman, som spelar kung Xerxes, höga ambitioner.
– Jag drömde om att göra en operaföreställning i Sverige som var på samma nivå som vi skulle ha gjort den i Wien eller i Paris – med en speciell orkester, dirigent och ensemble som alla är världsledande på den här typen av opera.
Att göra opera på det sättet i Sverige är ovanligt idag, så därför var enda alternativet att själv finansiera projektet.
– Det är egentligen helt galet, vi gör opera i världsklass helt utan anslag, sponsorer eller donationer. Det har inte gjorts sedan Mozarts dagar. Men det är absolut inte menat som något nyliberalt jippo där kulturen ska vara självfinansierad!
Tvärtom tycker Malena Ernman att kulturen borde finansieras – men med det här projektet fanns ingen annan väg.
Engagerad antirasist
De senaste månaderna har mycket av det som har skrivits om mezzosopranen inte handlat om opera utan om hennes engagemang för alla människors lika rättigheter och mot Sverigedemokraterna. Hon säger att det var när hon bodde i Schweiz i vintras som hon förstod att det var viktigt att börja ta ställning mer aktivt.
– Den schweiziska folkomröstningen om ”massinvandring” blev en väldigt emotionell upplevelse när jag såg hur långt normaliseringen av rasism och islamofobi har kommit i många länder. Jag kände väldigt starkt att nu är det nog.
Ernman växte själv upp i en familj som tog emot många flyktingar och papperslösa som inneboende.
– Det gav mig en människosyn som är starkt humanistisk. Jag tror att vi alla måste hjälpa varandra och inte bara tänka på oss själva, förstå att hela världen hör ihop. Vi, den rika delen av världen, måste tänka om och börja dela med oss.
Just i Sverige tycker hon att det är viktigt att aktivera folkbildning och solidaritet, att bygga vidare på den antirasistiska folkrörelse som håller på att växa till sig och att kombinera den med de gamla traditionella folkrörelserna.
– Vi måste alla arbeta aktivt för att få integration och solidaritet att fungera. Vi artister och hela kultursverige kan göra mycket, vi måste ut i varenda vrå i Sverige och möta människor, ett möte räcker väldigt långt.
Kultur för solidariskt Sverige
Kulturen har en viktig roll när det gäller att bygga upp ett solidariskt Sverige, säger Ernman.
– Vi behöver få Riksteatern och Rikskonserter tillbaka. Vi behöver bibliotek, hiphop, filmindustri, studiecirklar i spanska och allt som får människor att mötas och skapa bra värdegrunder. Kulturen har aldrig varit viktigare än idag!
Ernmans humanistiska engagemang har bland annat lett till ställningstaganden mot Sverigedemokraterna. Bland annat twittrade hon ”Jag är hovsångerska. Eller som SD säger: vänsterextremist”, en vink till att SD ofta kallar sina meningsmotståndare vänsterextrema. Det fick enormt genomslag, vilket innebar att Ernman fick ta emot en hel del hat utöver de många positiva reaktionerna hon fick. Men det störde henne inte.
– Jag brukar inte prata så mycket om baksidorna med att ta ställning helt enkelt för att de inte påverkar mig. Jag är övertygad om att SD är
en del av en neofascistisk rörelse och det säger jag. Då blir förstås många SD-anhängare arga. Det är inget konstigt.
Men inga arga reaktioner har fått Ernman att ifrågasätta sina ställningstaganden.
– Jag ångrar verkligen ingenting.