– Vi hade gemensamma intressen genom att vi båda gillar Monty Python och är intresserade av historia, och klickade också rent allmänt bra med varandra, säger Mats Lerneby.
– Det är roligt att hitta en ny vän så här sent i livet, kommenterar Leif Jacobsen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Olika epoker
Grundidén till bokserien ”Tidsväktarna”, där ”Häxan och liljan” är del ett, kom från Leif Jacobsson. Han hade skrivit ett råmanus men var inte helt nöjd, och vände sig till sin vän för att få respons.
– Det var en bra berättelse, men det fanns lite hål här och där i den. När jag hade läst det så kom jag med en del råd om vad man skulle kunna ha där, säger Mats Lerneby.
Leif Jacobsen gillade de råd han fick och svarade med att fråga om inte kunde skriva boken tillsammans. Samarbetet har sedan flutit bra.
– Det har varit ett riktigt lustfyllt arbete, säger Mats Lerneby.
Det finns redan nu två klara böcker i serien. Del två, ”Den sista väktaren”, kommer ut i höst. De historieintresserade männen har utifrån en övergripande ramberättelse gjort en plan för femton kommande böcker. Tvillingarna Max och Marie och deras barnflicka Amanda kommer att vara med i dem alla och den tidsresa som inleds i ”Häxan och liljan” kommer att föra dem genom lika många tider och platser.
På fotbollsplanen spelar Mats Lerneby som anfallare medan Leif Jacobsen är mittback i försvaret. Även i skrivarsamarbetet har de olika roller, som delvis präglas av de yrken de har vid sidan av författarskapet.
– Mats tänker mer som en journalist. Han tar raka spåret och stakar ut vägar som gör det möjligt, säger Leif Jacobsen, som är den av dem som står för noggrannhet och struktur och som lägger stor vikt vid språket.
Del ett i serien lade Leif Jacobsen grunden till. I del två, där männen hade gjort en gemensam plan, blev det Mats Lerneby som inledde skrivandet.
– Det var under en period där jag hade mycket att göra, medan Mats hade det lite lugnare och åtog sig att börja skriva. Han kom sedan igång bra och när jag fick manuset så var hela historien där, säger Leif Jacobsen.
Berättelsen gick sedan några varv fram och tillbaka mellan de båda.
– Leif gick igenom manuset och ”leifierade” det, sedan skickade han tillbaka det till mig och vi talades också vid i telefon. När det hela var klart hade vi nått fram till ett enhetligt språk och en stil, säger Mats Lerneby.
Inlevelse
Böckerna om Max och Marie har inslag av science fiction men bygger också på en grundlig historisk research. I ”Häxan och liljan” har författarna ordentligt på fötterna när de kliver in i den italienska renässansen. All kunskap de har hämtat in finns inte med i berättelserna, som hade blivit alltför tunga då. Men att kunskapen finns där har gett författarna en trygghet när de tar ut svängarna i berättelserna.
– När jag idag läser något om Da Vinci eller Machiavelli, som båda finns med i boken, så är det som jag känner dem. Jag kan då tänka att nej, det var inte alls så han tänkte då, säger Leif Jacobsen, som har fascinerats av hur han i arbetet med boken har kunnat leva sig in i de olika personerna.
Rädslan i vår tid
Att göra så att unga får upp ögonen för historia är viktigt för författarna.
– Vi lever idag i en tid som präglas mycket av rädsla. Människor går runt och rädda för miljöhotet, för människor som kommer hit, för Trump och för skatter. Men om man börjar intressera sig för historia så inser man att allt det vi upplever nu liknar sådant som har hänt förr. Det är en insikt som förhoppningsvis kan öppna för nya perspektiv på det som händer idag, säger Mats Lerneby.
Vänskapen mellan de två männen grundar sig mycket på likartade intressen, där de har olika kulturella referenser gemensamt. Detta är något som har kryddat deras samarbete.
– Jag kan lägga in något i berättelsen, för att se om Leif kommer att uppfatta det. Sedan ringer han och säger du, det där du skrev, är inte det med i en av Monty Pythons sketcher, berättar Mats Lerneby.
Deras olika bakgrunder har kommit väl till pass. Leif Jacobsen är då den som har skrivit för åldersgruppen tidigare, medan Mats Lerneby har en lång erfarenhet som recensent av dataspel bakom sig, vilket kommer till nytta då Mats intresse för ett visst dataspel är en tråd som löper genom berättelsen.
Saknades
För Leif Jacobsen har det sedan länge varit ett mål att skriva spänningsromaner för barn i skolåldern.
– Jag har översatt historiska romaner för vuxna och har tänkt att det skrivs väldigt lite sådant för barn. Det har därför länge varit ett mål för mig, att jag en dag skulle skriva de böckerna själv, säger han
Från 1500-talets Florens i ”Häxan och liljan” kommer Max, Marie och deras barnflicka Amanda att få resa vidare till 1100-talet, där de hamnar i en värld befolkad av lönnmördare och korsriddare. För de två författarna är det lustfyllt att få klä det gemensamma historieintresset i fiktionens kläder, där magi och fantasi blandas med kalla fakta.
– De som läser böckerna förstår skillnaden mellan det de får lära sig i skolan och det vi för fram i våra böcker. Vårt mål är ju inte att undervisa utan att skapa kvalificerad underhållning för målgruppen, säger Leif Jacobsen.