Bushwick Book Club heter klubben som sätter böcker i händerna på artister för att inspirera till nytt material.
– Konceptet som vi har snott är en genialt enkel idé från New York. Men det kan se ut på så många olika sätt och det blir tydligt när man kommer till en ny stad, säger musikern Thomas Teller som tillsammans med författaren Kristian Carlsson har expanderat klubbverksamheten från starten i Malmö.
Konceptet föddes 2009 i Bushwick. I Malmö startade klubbverksamheten 2012, därefter blev det kvällar i Helsingborg och nu finns även en pocket-variant som gästar mindre städer samt ett skolprojekt. Sammanlagt har det blivit ungefär 30 livebokklubbskvällar, för Göteborgs räkning är morgondagens den andra. Att få artister att nappa har varit lätt.
– Det verkar som att det finns någon sorts behov bland artister att få uppgifter, att få ramar eller så. Det är annars väldigt fritt som skapande artist vad man skriver om. Många av de artister vi har jobbat med har uttryckt att det händer grejer med deras kreativitet genom detta, de kommer in på spår de kanske annars inte hade kommit in på alls. Det blir ofta väldigt personligt, som att boken filtreras genom artisten, säger Thomas Teller.
Han och Kristian Carlsson agerar konferencierer och framför också eget material, med kvällens bok som röd tråd.
– På lördag är det Sveriges svar på Orwells 1984, alltså Kallocain av Karin Boye, som väl för övrigt är från Göteborg. Kallocain har dels blivit läst av Two Year Vacation, ett popband från Göteborg som har skrivit en massa nya grejer nu till den här kvällen och kommer att släppa det som singel senare, de har fått en inspirationskick. Förutom dem är det också Sarah Riedel som är inom vis- och folkpopgenren och tidigare bland annat har gjort turnéer med sin pappa Georg Riedel och med Nicolai Dunger, säger Thomas Teller.
Science fiction och en framtidsdystopi
Vanligtvis har majoriteten av publiken inte läst den aktuella boken och på litteraturlistan har det funnits allt från lite tyngre sydamerikansk litteratur till En man som heter Ove och The Shining.
– Vi försöker skapa underhållande kvällar och damma av innebörden av evenemang som på något sätt har med litteratur att göra. Normalt sätt tänker man kanske att det är lite dammigt, lite högtravande intellektuellt. Vi gör roliga kvällar helt enkelt med en massa blandningar av olika uttryck.
Varför blev det Kallocain den här gången?
– Vi kom att tänka på Karin Boye för att vi var i Göteborg, började läsa henne och hittade denna. Den är fantastisk, men samtidigt inte känd för den bredare massan. Det är en bok som kan placeras i science fiction-facket och den är en framtidsdystopi om en kemist som uppfinner en sanningsdrog som får folk att tala sanning och konsekvenserna av det. Det är en väldigt välskriven, ganska kort roman som har mycket gemensamt med 1984.