Sanningen om sexsekten kan vara mörkare än vi får veta
I SVT:s nya dokumentärserie ”Holy fuck” får vi följa den extrema tantraskolan TNT:s uppgång och fall. Clara Lee Lundberg har sett serien och funderar på hur den behandlar eventuella övergrepp.
Bild: SVT
Dagens ETC
SVT-dokumentären ”Holy fuck” skildrar situationer som framstår som våldsamma sexuella övergrepp. Men filmarna undviker konsekvent att använda det ordet och kallar det istället för ”gråzoner”.
Har stämningshoten från ledaren skrämt dem till tystnad?
Terapi-terminologins utbredning känns ofta rätt olycklig. Inte sällan används orden på ett överdrivet, uppförstorande eller rakt av felaktigt sätt. Men i SVT:s nya dokumentärserie ”Holy Fuck”, där begreppen verkligen skulle behövas för att förklara vad som egentligen hände i tantrasekten, lyser de nästan helt med sin frånvaro.
I den välgjorda, drabbande och oerhört snyggt klippta dokumentären får vi följa den extrema tantraskolan TNT:s uppgång och fall.
Under en omdiskuterad workshop på den nyandliga kursgården Ängsbacka (känd för att ha haft ett ”superspridar-event" under covid-sommaren 2021) introduceras ”The New Tantra” (TNT) för första gången för en svensk publik, och det skapas en kult kring frontfiguren Alex Vartman.
En av de medverkande beskriver honom som ”tantravärldens Zlatan”,
Vartman säger sig ha skapat ett system med tio nivåer där den sista innebär upplysning och total frihet. Men för att nå dit måste man brytas ner, gå över sina egna gränser och upplösa sin personlighet.
Det gör man genom gränslöst hårt sex, psykisk och fysisk förnedring, kontroll, droger och kundalini-meditation. Kundalini är den livskraft som ligger slumrande i människans underliv, och som man kan väcka till liv genom andningskontroll och sexuella tekniker.
Sektledaren styr sin skola med järnhand och lyckas snabbt bygga upp en inre krets av medhjälpare som känner sig sedda och älskade av honom. Men livet i tantrasekten blir alltmer extremt, Vartmans drogmissbruk går allt djupare och hans idéer om att till exempel starta en exklusiv TNT-ö där sektmedlemmarna kunde sätta upplysta tantrabebisar till världen – blir ännu galnare.
Till slut börjar en efter en i sektens inre krets tvivla. Kritiska röster börjar höras och fler och fler vågar berätta vad de har varit med om. Många lämnar TNT, inklusive Vartmans närmaste medhjälpare, och han själv gömmer sig på hemlig ort.
På flera sätt är historien om TNT lik många andra berättelser om sekter: en destruktiv karismatisk ledare manipulerar osäkra och sökande människor. Den som opponerar sig blir straffad eller utfryst och den ”vanliga” världen känns alltmer fientlig och motbjudande.
Obegränsat sex och löfte om frälsning är inte ovanliga inslag i andra sekter som blandar västerländsk hedonism, urspårad kristendom och approprierad österländsk andlighet. Men det som gör ”Holy fuck” till en annorlunda sektskildring är två saker.
Det första är det oerhört träffsäkra porträttet av den uttråkade och andligt utsvultna medel- och överklassen. Majoriteten av de medverkande är vita, välbeställda storstadsmänniskor med feta karriärer som lätt kan hosta upp 25 000 kronor för en tantraworkshop – men som har ett hål i sitt inre och längtar efter att bli befriade från det existensiella lidandet.
Det andra som sticker ut är den sparsamma användningen av begrepp som vanligtvis används i skildringar av mörka, våldsamma, kontrollerande sekter.
När andra journalister som sett ”Holy fuck” främst verkar haka upp sig på överklass-nepobabyn Erik Adelsohns medverkan (son till före detta moderatledaren Ulf Adelsohn och kulturministern Lena Liljeroth) reagerar jag själv på försiktigheten med vilken de fruktansvärda övergreppen beskrivs.
”Det var inte hälsosamt”, säger Eric Volrath, en av de medverkande som ingick i den närmsta kretsen kring ledaren Alex Vartman. Det är verkligen en underdrift med tanke på de vittnesmål som lyfts fram. Enligt de före detta TNT-medlemmarna uppmuntrades de att ha hårt och gränslöst sex efter att ha övertalats, brutits ner och hånats inför andra.
En kvinna blev fistad tills hon blödde, en annan penetrerad medvetslös, berättar Lin Holmquist som lämnade TNT-sekten efter några år.
Alla var i princip tvungna att ha analsex och delta i orgier, och en del manipulerades till att acceptera och se på när deras partners hade sex med andra. Ofta med Alex Vartman. Allt för att, enligt honom; ”döda egot”.
”Vi servade Alex med sex och droger”, säger Theodor Randås som var med i ledarens närmaste krets. Vad han menar är att de tvingades ha sex med honom på de sätt han ville och uppmuntrades att röka enorma mängder gräs tillsammans.
Laura Leon, en av de intervjuade före detta TNT-medlemmarna, säger vid ett tillfälle att hon ”våldtagit sig själv.”
Men ingen av de medverkande tar ordet ”övergrepp” i sin mun, fast det verkar vara den enda rimliga benämningen på vad de utsatts för.
Varför gör de inte det? Eller har det klippts bort?
Svaret kommer kanske i slutet av seriens sista del.
Efter tre år av enträgna försök lyckas filmarna äntligen få tag på Alex Vartman, som när hans innersta krets krackelerade och folk började hoppa TNT av blev ”genderfluid” och bytte namn till ”Alex-a”.
På telefon från en bergstopp i Nepal svarar han på deras intervjuförfrågan med en enda lång, hotfull monolog: ”De flesta lämnade TNT efter att jag hade klämt på en öm punkt. För vi är totalt ärliga. Vi säger vad vi tycker. Folk har gått med frivilligt och uttryckligen tillåtit att låta sina egon blottas. Vi gör det mot varandra.”
Han säger sig vara mycket tveksam till dokumentären.
”Vi har mycket duktiga förtalsjurister och min advokat undersöker om han kan sätta dit några journalister. Vi har lyckats jättebra med att sänka folk som gett sig på oss. Vi kommer att jaga er och hota era jobb.”
Om dokumentärfilmarna intervjuar före detta sektmedlemmar ”ses vi i rätten”, säger han.
Det verkar onekligen som att Alex-a Vartman lyckats skrämma SVT:s produktionsteam.
När jag ringer upp Malin Engerdahl, en av dokumentärseriens regissörer, förnekar hon att det skulle vara så.
– Filmen var nästan färdigklippt när han till slut valde att svara, så det han sa i telefonsamtalet har inte påverkat oss. Vi har absolut inte klippt bort något av rädsla för att bli stämda.
Engerdahl menar att det har varit komplext att navigera i historien, eftersom deltagarna fick skriva på ett avtal med Alex Vartman där de lovar att ta ansvar för sig själva. Dessutom handlar hela TNT-läran om att man ska pusha sina gränser. Så det finns många nivåer i ansvarsfrågan, säger hon.
En tidigare sektmedlem i Sverige polisanmälde till exempel Alex Vartman för våldtäkt, men anmälan lades ner i brist på bevis.
– Ingen annan har i nuläget polisanmält honom, han är inte dömd för något brott och det måste vi som filmare förhålla oss till när vi beskriver vad som hände. Skulle man börja anklaga honom för övergrepp eller våldtäkter så skulle folk ha behövt anmäla det. Vi kan inte vara rättegången som aldrig hände.
Men även de före detta sektmedlemmar som ni intervjuar är väldigt försiktiga i sina beskrivningar. Är de rädda för att bli stämda av Vartman?
– Sekretessavtalet de skrev på har redan gått ut, så inte av den anledningen. Men visst, Alex har slagit tillbaka stenhårt och hotat med att stämma vid tidigare publiceringar av vittnesmål. Så hans förtalshot kan spela in när man väljer hur man uttrycker sig.
– Många som hoppade av sekten försvann ju bara, ganska få av dem riktade öppen kritik eller anklagade Alex offentligt vilket också kan handla om den rädslan.
Malin Engerdahl menar att det finns flera anledningar till att de före detta medlemmarna undviker ord som ”övergrepp” och är relativt milda i sin kritik.
– Jag tror att de flesta ser det som att de har ett eget ansvar i det som hände. Att de inte gick därifrån eller sa nej. Många som jag intervjuat säger också att de aldrig skulle vilja vara utan den här erfarenheten, att det har gjort dem till den person de är idag. Egentligen handlar hela den här berättelsen om gråzoner, samtycke och det egna ansvaret. Det är svåra och komplexa frågor. Hur skulle du själv definiera övergrepp?
Till exempel de två situationer som en av de medverkande beskriver: ”En kvinna blev fistad tills hon blödde ur underlivet och en annan blev penetrerad medan hon låg livlös.” Det tycker jag låter som övergrepp.
– Ja, men när hon beskriver det så säger hon ju samtidigt ”jag vet inte vad de ville, folk har mörka sexfantasier, men för mig blev det för mycket.” Hon kan ju inte avgöra om det var övergrepp, utan man måste man ju först prata med personerna själva. Det är väldigt svårt att säga att det är ett övergrepp när det gäller någon annan.
Ni har ju med ljudklipp där man hör hur Alex Vartman bryter ner folk psykiskt. När någon försöker uttrycka en vilja, till exempel ”jag vill nog inte ha analsex, jag vill nog inte att du ska ligga med min partner”, så blir personen hånad och förnedrad inför hela gruppen. Dessutom görs det när folk är drogpåverkade. Börjar inte övergreppet redan där?
– Jag håller verkligen med om att det är en pågående maktutövning och manipulation som gör att deltagarna successivt tappar sina egna röster. Hur mycket har man tillgång till sitt nej när en hel grupp och en ledare säger att ditt val är fel?
Dessutom har medlemmarna betalat mycket pengar, ofta rest iväg långt och det finns ett prestationskrav att man hela tiden ska avancera till nästa nivå, säger Malin Engerdahl.
– Jag skulle säga att de som var närmast Alex är de som råkat absolut mest illa ut.
En av de som tillhörde Alex Vartmans innersta krets var coachen och poddaren Beatrice Karindotter. Förutom att medverka i SVT:s dokumentärserie ”Holy Fuck” har hon även skrivit boken ”Vilsna själars paradis” om sina år i TNT-sekten.
– Beatrice är en av dem som verkligen bearbetat sina upplevelser, gått många år i terapi och landat i sin beskrivning av det som hände, säger Malin Engerdahl.
– Andra TNT-medlemmar har kanske nyligen påbörjat den resan. Min känsla är att detta är början på en rörelse där folk faktiskt börjar våga prata om vad de har varit med om.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.